Pomysł na niedzielny/odświętny obiad, który przypadnie do gustu miłośnikom polskiej kuchni. Kotlety sojowe zanurzone w kremowym sosie pieczarkowo-śmietanowym.
Wspaniały białkowy element obiadu – najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami i surówką np. z marchewki.
-
1 opakowanie kotletów sojowych (100g)
-
0,8l bulionu (może być woda + 1 czubata łyżka kupnego bulionu w paście lub kostka rosołowa)
-
2 łyżki mąki
-
do kotletów po ⅓ łyżeczki: soli, wędzonej papryki, słodkiej papryki, pieprzu
-
1 średnia cebula
-
300g pieczarek
-
2 ząbki czosnku
-
do sosu po 1/3 łyżeczki: soli, wędzonej papryki, słodkiej papryki, pieprzu
-
ok. 200ml śmietanki roślinnej (np. sojowa, owsiana lub kokosowa) lub mleczka kokosowego
-
kilka łyżek oleju do smażenia
-
do podania: koperek
-
można podać z: 0.8-1kg ziemniaków, surówka (np. z marchewki)
-
W garnku zagotowujemy ok. 0,8l bulionu lub wody z bulionem w paście/kostką rosołową. Wrzucamy suche kotlety sojowe. Wyłączamy palnik, moczymy kotlety przez 10 minut.

-
W międzyczasie cebulę siekamy w kosteczkę, a umyte pieczarki kroimy na plasterki lub półplasterki. Czosnek siekamy drobno.

-
Kotlety sojowe odcedzamy z bulionu na sitku, studzimy przez kilka minut. Do miski wsypujemy 2 łyżki mąki, dodajemy przyprawy do kotletów, mieszamy. Każdego kotleta osobno obtaczamy w mące z przyprawami (nie musi być dokładnie).

-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 3 łyżki oleju, układamy kotlety, smażymy po 3 minuty z każdej strony, przekładamy na talerz.

-
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Cebulę przesuwamy na boki patelni, na środek dolewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pieczarki, rozkadamy na patelni. Pieczarki zostawiamy na 3 minuty (nie mieszamy) do zarumienienia. Następnie w miarę możliwości pieczarki przekładamy na drugą stronę, smażymy 3 minuty. Nie mieszamy pieczarek - wtedy puszczają sok, natomiast pozostawione na patelni się rumienią.

-
Na patelnię dodajemy czosnek, mieszamy. Dodajemy przyprawy. Wlewamy śmietankę, mieszamy. Zmniejszamy moc palnika. Do sosu wkładamy usmażone wcześniej kotlety sojowe, mieszamy z sosem.

-
Ja kotlety w sosie pieczarkowym posypałam hojnie posiekanym koperkiem i podałam z ugotowanymi ziemniakami i surówką z marchewki. 
-
Smacznego i na zdrowie!
