Grecka zapiekanka z bakłażanem, ziemniakami i fasolą
Wegańska zapiekanka w stylu greckim. Zamiast mięsa mielonego – rozgnieciona na miazgę fasola lub ciecierzyca, zamiast sera/beszamelu – więcej aromatycznych warzyw. Obecność ziemniaków sprawia, że każdy fan kartofli są pokocha! 😉
Składniki
- 500-600g ziemniaków
- 500-600g bakłażanów (u mnie 2 małe bakłażaniki)
- 500-600g pomidorów (u mnie 4 średniej wielkości pomidory)
- 1 puszka albo słoik fasoli (dowolnego koloru i rodzaju) albo ciecierzycy LUB 250-400g ugotowanej fasoli/ciecierzycy
- 90-100g koncentratu pomidorowego (½ standardowego małego słoiczka)
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki tymianku, cząbru, rozmarynu albo bazylii (można pominąć)
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) albo wędzonej papryki - można dać po ¾ łyżeczki obu
- ¾ łyżeczki soli + 1 łyżeczka soli do posypania bakłażanów
- ½ łyżeczki pieprzu
- 5 łyżek wody
- kilka łyżek oleju
Instrukcje
-
Bakłażany kroimy na półcentymetrowe plastry. Plastry posypujemy solą (łącznie około 1 łyżeczki), sól rozprowadzamy dłonią po plastrach, plastry umieszczamy na sitku. Ten zabieg służy pozbyciu się smaku goryczki z bakłażanów. Bakłażany odstawiamy na ok. 15 minut, po czym opłukujemy pod bieżącą wodą.
-
W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C, a ziemniaki szorujemy i bez obierania kroimy na cienkie plasterki.
-
Przygotowujemy dwie blaszki do pieczenia. Obie smarujemy 2-3 łyżkami oleju. Na jednej układamy plasterki ziemniaków, a na drugiej plastry bakłażana. Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut.
-
W miseczce mieszamy ze sobą: koncentrat pomidorowy, 5 łyżek oliwy, 5 łyżek wody i przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek (opcjonalnie), kumin i/lub wędzoną paprykę. Tym sosem będziemy przekładać warstwy zapiekanki.
-
Fasolę lub ciecierzycę odsączamy z zalewy i w misce rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków, widelcem albo rękoma na miazgę. Pomidory kroimy w cienkie plasterki. Wyjmujemy z piekarnika podpieczone ziemniaki i bakłażany.
-
Przygotowujemy naczynie do zapiekania (u mnie wymiary 27x19 cm). Na dnie naczynia rozprowadzamy 3 łyżki sosu z koncentratu i przypraw, układamy ⅓ porcji plastrów pomidorów, na nie połowę porcji rozgniecionej fasoli/ciecierzycy, następnie połowę porcji upieczonych plasterów ziemniaków (rękoma dociskamy je, formujemy płaską warstwę), na których rozprowadzamy 2 łyżki sosu, a nią wykładamy połowę porcji upieczonych plastrów bakłażanów. Następnie wykładamy kolejną ⅓ porcji plastrów pomidorów, drugą połowę rozgniecionej fasoli/ciecierzycy, 2 łyżki sosu, drugą połowę porcji ziemniaków (znowu dociskamy je, spłaszczamy wierzch), drugą połowę porcji bakłażanów, wierzch pokrywamy resztką sosu i wykładamy resztkę plastrów pomidorów. Naczynie wsuwamy do piekarnika i zapiekamy około 40 minut.
-
Przed serwowaniem, zapiekankę można udekorować świeżymi ziołami (np. bazylią czy oregano) lub zieleniną (np. posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem). Serwujemy solo albo z pajdą chleba z oliwą. Smacznego!
Niestety, bakłażan wychodzi niedogotowany i gąbczasty, trzeba trzymać dłużej w piekarniku
Cześć! Dzięki za komentarz. Zastanawiam się, czemu nie wyszło – rozumiem, że piekłeś bakłażany wstępnie (krok 3), a potem już w formie zapiekanki (krok 6)? Godzina obróbki cieplnej w piekarniku dla bakłażana powinna być wystarczająca. Może chodzi o grubość plastrów bakłażana, czy były pokrojone cienko, na ok. 0,5 cm? Ja użyłam małych/młodych bakłażanów, może to przyczyniło się do sukcesu i tego, że nie miałam problemu z tym, że bakłażany w zapiekance były zbyt twarde. Pozdrawiam serdecznie!