Makaron z słono-kwaśną fasolką szparagową

Kategorie specjalne

,

Fasolka szparagowa w odsłonie azjatyckiej: imbir, czosnek, pomidor, tahini i kilka innych składników nadają jej ciekawy twist.

Porcje 3
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 600g fasolki szparagowej
  • 1 kostka tofu (180g)
  • 1 duży lub 2 średnie pomidory LUB ½ puszki krojonych pomidorów
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 3 ząbki czosnku
  • 200g makaronu azjatyckiego suchego lub 400g wstępnie ugotowanego (u mnie wstępnie ugotowana gryczana soba)
  • 1 czubata łyżka pasty tamaryndowej LUB 1 łyżka cukru/syropu z agawy i 3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka pasty miso LUB 4 łyżki sosu sojowego
  • opcjonanie: 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki pasty tahini lub masła orzechowego
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • do podania: posiekany szczypiorek, sezam

Instrukcje

  • Fasolkę myjemy, odcinamy twarde końcówki tuż przy końcach, nie marnując zbyt dużo :). Strąki fasolki kroimy na połówki. Wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy 12-15 minut aż będą al dente.

    Makaron z słono-kwaśną fasolką szparagową

  • W międzyczasie tofu kroimy w kosteczkę, imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Pomidora nacinamy na krzyż i odciągamy skórkę (żeby było łatwiej - można go sparzyć, czyli zalać wrzątkiem). Kroimy w kosteczkę.

    Makaron z słono-kwaśną fasolką szparagową

  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia, wrzucamy tofu i smażymy 7 minut, co jakiś czas mieszając.
  • W międzyczasie makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

    Makaron z słono-kwaśną fasolką szparagową

  • Tofu zgarniamy na boki patelni, na środek wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy imbir i czosnek, po chwili mieszamy z tofu. Na patelnię dodajemy pokrojonego pomidora, mieszamy z tofu i smażymy 3 minuty.

    Makaron z słono-kwaśną fasolką szparagową

  • Dodajemy pastę tamaryndową i miso (lub alternatywy). Dodajemy tahini/masło orzechowe i energicznie mieszamy. Jeśli lubisz intensywnie pomidorowy smak, dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego i zamieszaj.

    Makaron z słono-kwaśną fasolką szparagową

  • Na patelnię dodajemy ugotowaną i odcedzoną fasolkę szparagową, mieszamy z sosem.
  • Makaron serwujemy z sosem, z wierzchu danie można posypać posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!

    Makaron z słono-kwaśną fasolką szparagową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close