Ryż z brokułem, cukinią, kukurydzą i tofu
To typ obiadu, który robię średnio raz na tydzień.
Zmieniają się warzywa, czasem jest tofu, a innym razem strączki. Raz ryż, raz makaron azjatycki. Stały jest za to sposób przyprawiania: czosnek, imbir, sos sojowy, sok z cytryny i syrop klonowy/z agawy. Czasem dodatkowo przyprawa curry i masło orzechowe lub tahini. Na wierzch szczypiorek (lub kolendra). I tyle! Naprawdę tyle wystarczy do naprawdę wyjątkowych przeżyć smakowych.
Polecam ci też inne dania w stylu azjatyckim z ryżem: obiad w 20 minut, ryż z kapustą pekińską, kolorowy ryż z warzywami, blogowy klasyk z brokułem i marchewką, albo wersję sezonową ze szparagami.
Składniki
- 300g ryżu
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 kostka tofu naturalnego/wędzonego
- 1 puszka kukurydzy
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 3 łyżki sosu sojowego
- sok z 1/3 cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego/z agawy/miodu
- 2 łyżki tahini lub masła orzechowego
- 1 czubata łyżeczka przyprawy curry
- kilka łyżek oleju do smażenia
- do podania: garść posiekanego szczypiorku, łyżka sezamu
Instrukcje
-
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją.
-
Brokuła myjemy i kroimy drobno. Obgotowujemy go na niewielkim gazie przez 5 minut, tak aby pozostał al dente.
-
Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek siekamy drobno. Imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tofu kroimy w kostkę.
-
Na patelni na średnim gazie (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty.
-
Dolewamy łyżkę oleju, wrzucamy cukinię i smażymy 2-3 minuty mieszając.
-
Cukinię i cebulę zgarniamy na boki patelni, robiąc miejsce pośrodku. Dolewamy łyżkę oleju i wrzucamy tofu, smażymy 2 minuty mieszając. Ponownie robimy miejsce pośrodku, wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy czosnek i imbir, mieszamy przez 1 minutę.
-
Na patelnię dodajemy obgotowanego brokuła oraz odsączoną z zalewy i opłukaną pod bieżącą wodą (na sitku) kukurydzę. Mieszamy.
-
Na patelnię wlewamy sos sojowy, sok z cytryny, syrop klonowy (lub inny płynny słód). Wsypujemy przyprawę curry w proszku. Mieszamy. Dodajemy tahini lub masło orzechowe i mieszamy.
-
Wyłączamy palnik/gaz. Na patelnię dodajemy ryż i mieszamy z warzywami i tofu.
-
Przed podaniem danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!
Wyszło pysznie!
Jak miło słyszeć, że Ci smakowało! 🙂 Pozdrawiam!