Ryż z brokułem, cukinią, kukurydzą i tofu

Składniki

, , , ,

Kategorie specjalne

To typ obiadu, który robię średnio raz na tydzień.
Zmieniają się warzywa, czasem jest tofu, a innym razem strączki. Raz ryż, raz makaron azjatycki. Stały jest za to sposób przyprawiania: czosnek, imbir, sos sojowy, sok z cytryny i syrop klonowy/z agawy. Czasem dodatkowo przyprawa curry i masło orzechowe lub tahini. Na wierzch szczypiorek (lub kolendra). I tyle! Naprawdę tyle wystarczy do naprawdę wyjątkowych przeżyć smakowych.
Polecam ci też inne dania w stylu azjatyckim z ryżem: obiad w 20 minut, ryż z kapustą pekińską, kolorowy ryż z warzywami, blogowy klasyk z brokułem i marchewką, albo wersję sezonową ze szparagami.

 

Porcje 4
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 300g ryżu
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 kostka tofu naturalnego/wędzonego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego/z agawy/miodu
  • 2 łyżki tahini lub masła orzechowego
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy curry
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • do podania: garść posiekanego szczypiorku, łyżka sezamu

Instrukcje

  • Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją.
  • Brokuła myjemy i kroimy drobno. Obgotowujemy go na niewielkim gazie przez 5 minut, tak aby pozostał al dente.
  • Cukinię myjemy i kroimy w półplasterki. Cebulę siekamy w kostkę. Czosnek siekamy drobno. Imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tofu kroimy w kostkę.
  • Na patelni na średnim gazie (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty.
  • Dolewamy łyżkę oleju, wrzucamy cukinię i smażymy 2-3 minuty mieszając.
  • Cukinię i cebulę zgarniamy na boki patelni, robiąc miejsce pośrodku. Dolewamy łyżkę oleju i wrzucamy tofu, smażymy 2 minuty mieszając. Ponownie robimy miejsce pośrodku, wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy czosnek i imbir, mieszamy przez 1 minutę.
  • Na patelnię dodajemy obgotowanego brokuła oraz odsączoną z zalewy i opłukaną pod bieżącą wodą (na sitku) kukurydzę. Mieszamy.
  • Na patelnię wlewamy sos sojowy, sok z cytryny, syrop klonowy (lub inny płynny słód). Wsypujemy przyprawę curry w proszku. Mieszamy. Dodajemy tahini lub masło orzechowe i mieszamy.
  • Wyłączamy palnik/gaz. Na patelnię dodajemy ryż i mieszamy z warzywami i tofu.
  • Przed podaniem danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!

Komentarze:

  1. Wyszło pysznie!

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Jak miło słyszeć, że Ci smakowało! 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close