Easy-peasy stir-fry

Składniki

, , ,

Kategorie specjalne

, ,

Stir fry to danie, dzięki któremu każdy może poczuć się w swoim domu jak super kucharz. I zrobić obiad w 20 minut. Sekret tkwi w szybkim smażeniu oraz w sosie na bazie sosu sojowego.

Ten przepis na makaron z warzywami tofu stir-fry bazuje na makaronie ryżowym, tofu oraz dwóch łatwo dostępnych (także zimą) w Polsce warzywach – marchewce i porze. Marchewkę za pomocą obieraczki kroimy na podłużne pasy, które szybko się smażą. A sos i smak tworzą: czosnek, imbir, sos sojowy, sok z cytryny i odrobina czegoś słodkiego (syropu klonowego, z agawy lub cukru).

Danie jest pyszne już w podstawowej formie. A chętnym polecam posypać je szczypiorkiem, opcjonalnie czymś chrupiącym (panko – czyli azjatycką panierką, lub orzeszkami ziemnymi czy sezamem) i ostrym sosem (np. siraracha). Możne do niego też dodać łychę masła orzechowego, które wzbogaci je w białko.

Porcje 2
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 100-150g makaronu azjatyckiego (np. ryżowego)
  • 1 duża marchewka (200g)
  • ⅓ pora
  • ½-1 kostka tofu naturalnego (100-200g)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (1 łyżeczka startego imbiru)
  • 2 łyżki oleju do smażenia (jeśli masz - użyj sezamowego)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki (lub octu ryżowego)
  • 1 łyżeczka syropu z agawy/klonowego lub cukru
  • ⅓ pęczka szczypiorku
  • opcjonalnie do podania: sezam/panierka panko/orzeszki ziemne, sriracha, masło orzechowe

Instrukcje

  • Marchewkę obieramy, a następnie za pomocą obieraczki tniemy na wstążki. Umytego pora siekamy. Tofu kroimy w paseczki albo kosteczkę. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Powinno być po ok. 1 płaskiej łyżce imbiru i czosnku.

    Easy peasy stir-fry

  • Makaron gotujemy według instrukcji.
  • Na patelni na średniej mocy palnika (szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy pora i paseczki marchewki i smażymy 3 minuty. Wlewamy 2 łyżki wody, żeby warzywa nieco zmiękły i smażymy jeszcze 1 minutę.
  • Pośrodku patelni robimy miejsce (odsuwając warzywa na boki) i wrzucamy starte na tarce imbir i czosnek, a na wierzch tofu. Smażymy kilkanaście sekund, po czym mieszamy z warzywami.
  • Na patelnię wlewamy 2 łyżki sosu sojowego, syrop (klonowy/z agawy lub po prostu cukier), sok z cytryny. Smażymy 1 minutę, po czym na patelnię dodajemy ugotowany makaron i mieszamy całość, jeśli całość jest sucha dodajemy jeszcze 1-2 łyżki wody i mieszamy. Makaron z warzywami i tofu stir-fry podajemy posypany posiekanym szczypiorkiem, sezamem, opcjonalnie polany sosem sriracha. Smacznego!

    Easy peasy stir fry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close