Easy-peasy stir-fry
Stir fry to danie, dzięki któremu każdy może poczuć się w swoim domu jak super kucharz. I zrobić obiad w 20 minut. Sekret tkwi w szybkim smażeniu oraz w sosie na bazie sosu sojowego.
Ten przepis na makaron z warzywami tofu stir-fry bazuje na makaronie ryżowym, tofu oraz dwóch łatwo dostępnych (także zimą) w Polsce warzywach – marchewce i porze. Marchewkę za pomocą obieraczki kroimy na podłużne pasy, które szybko się smażą. A sos i smak tworzą: czosnek, imbir, sos sojowy, sok z cytryny i odrobina czegoś słodkiego (syropu klonowego, z agawy lub cukru).
Danie jest pyszne już w podstawowej formie. A chętnym polecam posypać je szczypiorkiem, opcjonalnie czymś chrupiącym (panko – czyli azjatycką panierką, lub orzeszkami ziemnymi czy sezamem) i ostrym sosem (np. siraracha). Możne do niego też dodać łychę masła orzechowego, które wzbogaci je w białko.
Składniki
- 100-150g makaronu azjatyckiego (np. ryżowego)
- 1 duża marchewka (200g)
- ⅓ pora
- ½-1 kostka tofu naturalnego (100-200g)
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (1 łyżeczka startego imbiru)
- 2 łyżki oleju do smażenia (jeśli masz - użyj sezamowego)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki (lub octu ryżowego)
- 1 łyżeczka syropu z agawy/klonowego lub cukru
- ⅓ pęczka szczypiorku
- opcjonalnie do podania: sezam/panierka panko/orzeszki ziemne, sriracha, masło orzechowe
Instrukcje
-
Marchewkę obieramy, a następnie za pomocą obieraczki tniemy na wstążki. Umytego pora siekamy. Tofu kroimy w paseczki albo kosteczkę. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Powinno być po ok. 1 płaskiej łyżce imbiru i czosnku.
-
Makaron gotujemy według instrukcji.
-
Na patelni na średniej mocy palnika (szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy pora i paseczki marchewki i smażymy 3 minuty. Wlewamy 2 łyżki wody, żeby warzywa nieco zmiękły i smażymy jeszcze 1 minutę.
-
Pośrodku patelni robimy miejsce (odsuwając warzywa na boki) i wrzucamy starte na tarce imbir i czosnek, a na wierzch tofu. Smażymy kilkanaście sekund, po czym mieszamy z warzywami.
-
Na patelnię wlewamy 2 łyżki sosu sojowego, syrop (klonowy/z agawy lub po prostu cukier), sok z cytryny. Smażymy 1 minutę, po czym na patelnię dodajemy ugotowany makaron i mieszamy całość, jeśli całość jest sucha dodajemy jeszcze 1-2 łyżki wody i mieszamy. Makaron z warzywami i tofu stir-fry podajemy posypany posiekanym szczypiorkiem, sezamem, opcjonalnie polany sosem sriracha. Smacznego!