Prosty domowy chinol (ryż z marchewką, groszkiem i tofu)
Prosty domowy chinol z warzywami i roślinnym źródłem biała – tofu. Przepis zawiera wersję z podstawowymi, szeroko dostępnymi przyprawami oraz kilka przypraw opcjonalnych.
Zamiast wymienionych sypkich przypraw można też pójść drogą na skróty i zastosować 3-4 łyżeczki gotowej mieszanki przypraw dla dań kuchni chińskiej.
Składniki
- 300g ryżu
- 4 marchewki (ok. 450g)
- 1 paczka groszku mrożonego (450g)
- ⅓-½ pora
- 1,5-2 kostki tofu
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek oleju do smażenia
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ⅓-½ łyżeczki ostrej papryki
- ⅓ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu
- ⅓-½ łyżeczki soli
- 2 łyżki octu ryżowego albo soku z cytryny
- opcjonalnie: ⅓ łyżeczki kardamonu, ½ łyżeczki kolendry mielonej, ⅓ łyżeczki anyżu, ⅓ łyżeczki kopru włoskiego (jeśli przeszkadzają ci ziarenka przypraw, wówczas pomiń anyż i koper włoski lub użyj mielonych)
Instrukcje
-
Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie talarki albo cienkie słupki. Umytego pora siekamy. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tofu kroimy w drobną kosteczkę.
-
Ryż gotujemy według instrukcji.
-
Na dużej patelni/w woku na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy marchewkę i smażymy mieszając przez 5 minut. Dolewamy 1 łyżkę oleju i dorzucamy pora, smażymy 2 minuty.
-
Pośrodku patelni robimy miejsce (zgarniając warzywa na boki), dolewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy starte na tarce imbir i czosnek, mieszamy całą patelnią. Dolewamy 1 łyżkę oleju i dorzucamy tofu, smażymy 1-2 minuty. Dosypujemy (mrożony) groszek i mieszamy całością.
-
Dodajemy przyprawy: słodką i ostrą paprykę w proszku, kurkumę, cynamon, pieprz, sól i opcjonalnie dodatkowe przyprawy (kardamon, kolendrę mieloną, anyż, koper włoski) i dolewamy ½ szklanki wody, sos sojowy i ocet ryżowy/sok z cytryny, mieszamy i smażymy 4-5 minut.
-
Do podsmażonych warzyw i tofu dodajemy ryż i mieszamy całość.