Majowy bulgur ze szparagami i zieleniną

Kipiący majową świeżością bulgur. Z podsmażonymi szparagami i rzodkiewkami (tak, rzodkiewki można smażyć!) i naręczem zieleniny. Doprawiony czosnkiem i przyprawami, kropiony sokiem z cytryny.

Na lekki, a jednocześnie zbilansowany i sycący posiłek. Smacznego!

Porcje 3
Czas przygotowania 45 min

Składniki

  • 1 pęczek szparagów (500g)
  • 1 mały lub ½ dużego pęczka rzodkiewek
  • po ½ pęczka: natki pietruszki, koperku, kolendry lub szczypiorku
  • 150-200g kaszy bulgur
  • 200-250g grochu łuskanego lub 200g czerwonej soczewicy
  • po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, pieprzu ziołowego, kurkumy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • ½ szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • opcjonalnie: 2 łyżki płatków drożdżowych

Instrukcje

  • Groch gotujemy (około 35 minut) - alternatywnie można użyć czerwonej soczewicy, która gotuje się w około 12 minut. Bulgur także gotujemy (około 20 minut).
  • W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki (w ok. ¼ długości szaragów). Resztę kroimy w 1 cm kawałki, główki można zostawić nieco dłuższe. Rzodkiewki myjemy i kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Czosnek siekamy drobno. Zieleninę - u mnie natkę pietruszki, koperek i kolendrę - siekamy drobno.

    Majowy bulgur ze szparagami i zieleniną

  • Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy szparagi i smażymy 2-3 minuty. Dolewamy 1-2 łyżki oliwy i wrzucamy rzodkiewki, smażymy 2-3 minuty. Na patelnię wrzucamy czosnek i wsypujemy przyprawy, mieszamy.

    Majowy bulgur ze szparagami i zieleniną

  • Na patelnię wsypujemy ugotowany bulgur oraz ugotowany groch łuskany. Podlewamy ½ szklanki wody lub bulionu, zmniejszamy moc palnika i dusimy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie wsypujemy posiekaną zieleninę oraz wyciskamy sok z cytryny i mieszamy całość. Smacznego!

    Majowy bulgur ze szparagami i zieleniną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close