Zapiekanka z brukselką i żurawiną

Kategorie specjalne

Wegańskie danie o wyjątkowo odświętnym charakterze i wyglądzie, które przygotowujesz w 10 minut (plus 30 min pieczenia)? To tu!

Porcje 2-3
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (300g)
  • 1 kostka tofu (180-200g, u mnie naturalne)
  • 350g świeżej brukselki
  • 100g świeżej żurawiny LUB 50g suszonej ALBO kilka łyżek konfitury żurawinowej
  • po ⅓ łyżeczki: wędzonej papryki, kurkumy lub curry (można pominąć), soli, pieprzu
  • 1 łyżka musztardy - polecam ziarnistą
  • 1 łyżka oliwy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżki syropu klonowego/z agawy/miodu
  • opcjonalnie: 1 garść orzechów włoskich lub pekan

Instrukcje

  • Brukselkę myjemy i kroimy na połówki. Świeżą żurawinę myjemy. Tofu kroimy na cienkie plasterki.

    Zapiekanka z brukselką i żurawiną

  • Piekarnik rozgrzewamy do 185 st. C.
  • Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy na blaszce do pieczenia i rozkładamy na nim plasterki tofu, następnie połówki brukselki, posypujemy wędzoną papryką i curry/kurkumą, posypujemy świeżą żurawiną (jeśli używasz suszonej żurawiny, dodaj ją po upieczeniu zapiekanki). Ciasto francuskie wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut.

    Zapiekanka z brukselką i żurawiną

  • W międzyczasie mieszamy za pomocą widelca składniki na sos: musztardę, oliwę, sok z cytryny, syrop klonowy, sól i pieprz.

    Zapiekanka z brukselką i żurawiną

  • Upieczoną zapiekankę polewamy sosem musztardowym (konfiturą żurawinową - jeśli używasz jej zamiast świeżej żurawiny) i posypujemy orzechami włoskimi/pekan (a jeśli używasz suszonej żurawiny - również teraz posyp nią zapiekankę).

    Zapiekanka z brukselką i żurawiną

  • Smacznego!

    Zapiekanka z brukselką i żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close