Warzywa i tofu w sosie słodko-kwaśnym

Kategorie specjalne

Dla wielbicieli azjatyckich smaków :). Tofu z warzywami w słodko-kwaśno-ostrym, lepkim, idealnie doprawionym sosie.

Porcje 4-5
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 250-300g ryżu (dowolny, ale polecam jaśminowy)
  • 1 kostka tofu naturalnego (180-200g)
  • 1 cebula
  • 1 niewielki bakłażan
  • 250g pieczarek (pół standardowego opakowania, u mnie 10 pieczarek)
  • 1 papryka
  • 3 ząbki czosnku starte na tarce
  • 3-4cm kawałek świeżego imbiru obranego i startego na tarce
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego/winnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z ½ cytryny lub 1 limonki
  • 2 łyżki cukru/syropu klonowego/z agawy
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1-3 łyżeczki sosu sriracha LUB ½ łyżeczki chilli w proszku/płatków chilli
  • ½ szklanki wody

Instrukcje

  • Ryż gotujemy według instrukcji. Ja ryż jaśminowy gotowałam 10 minut, po czym odcedziłam z wody, a garnek z ryżem przykryłam pokrywką i odstawiłam na bok. Dzięki temu zabiegowi ryż robi się klejący.
  • Cebulę siekamy drobną kostkę,. Umyte warzywa kroimy: bakłażana w kostkę, paprykę na niewielkie kawałki, pieczarki w plasterki. Tofu kroimy w kosteczkę.
  • Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty.
  • Dodajemy pokrojonego bakłażana i paprykę, smażymy 3 minuty mieszając co jakiś czas.
  • Dodajemy pieczarki, smażymy 3 minuty.
  • Warzywa przesuwamy na bok na patelni, w wolne miejsce dolewamy 1 łyżkę oleju i wsypujemy pokrojone tofu, smażymy 2 minuty mieszając. Po tym czasie tofu mieszamy z warzywami.
  • Zmniejszamy gaz (u mnie do czwórki), ze środka patelni zgarniamy na boki warzywa i tofu, dodajemy starty na tarce imbir i czosnek oraz sos sriracha (lub chilli w proszku lub w płatkach). Mieszamy całość.
  • Przygotowujemy sos: koncentrat pomidorowy, sos sojowy, ocet, sok z cytryny lub limonki, cukier, mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą i pół szklanki wody mieszamy w misce łyżką lub widelcem. Sos wlewamy na patelnię i mieszamy całość. Mąka ziemniaczana sprawi, że sos zgęstnieje. W razie potrzeby można dodatkowo dolać wprost na patelnię ¼ szklanki wody. Kiedy sos stanie się lepiący, odstawiamy patelnię z gazu.

  • Danie podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close