Warzywa i tofu w sosie słodko-kwaśnym
Dla wielbicieli azjatyckich smaków :). Tofu z warzywami w słodko-kwaśno-ostrym, lepkim, idealnie doprawionym sosie.
Składniki
- 250-300g ryżu (dowolny, ale polecam jaśminowy)
- 1 kostka tofu naturalnego (180-200g)
- 1 cebula
- 1 niewielki bakłażan
- 250g pieczarek (pół standardowego opakowania, u mnie 10 pieczarek)
- 1 papryka
- 3 ząbki czosnku starte na tarce
- 3-4cm kawałek świeżego imbiru obranego i startego na tarce
- 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego/winnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- sok z ½ cytryny lub 1 limonki
- 2 łyżki cukru/syropu klonowego/z agawy
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1-3 łyżeczki sosu sriracha LUB ½ łyżeczki chilli w proszku/płatków chilli
- ½ szklanki wody
Instrukcje
-
Ryż gotujemy według instrukcji. Ja ryż jaśminowy gotowałam 10 minut, po czym odcedziłam z wody, a garnek z ryżem przykryłam pokrywką i odstawiłam na bok. Dzięki temu zabiegowi ryż robi się klejący.
-
Cebulę siekamy drobną kostkę,. Umyte warzywa kroimy: bakłażana w kostkę, paprykę na niewielkie kawałki, pieczarki w plasterki. Tofu kroimy w kosteczkę.
-
Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty.
-
Dodajemy pokrojonego bakłażana i paprykę, smażymy 3 minuty mieszając co jakiś czas.
-
Dodajemy pieczarki, smażymy 3 minuty.
-
Warzywa przesuwamy na bok na patelni, w wolne miejsce dolewamy 1 łyżkę oleju i wsypujemy pokrojone tofu, smażymy 2 minuty mieszając. Po tym czasie tofu mieszamy z warzywami.
-
Zmniejszamy gaz (u mnie do czwórki), ze środka patelni zgarniamy na boki warzywa i tofu, dodajemy starty na tarce imbir i czosnek oraz sos sriracha (lub chilli w proszku lub w płatkach). Mieszamy całość.
-
Przygotowujemy sos: koncentrat pomidorowy, sos sojowy, ocet, sok z cytryny lub limonki, cukier, mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą i pół szklanki wody mieszamy w misce łyżką lub widelcem. Sos wlewamy na patelnię i mieszamy całość. Mąka ziemniaczana sprawi, że sos zgęstnieje. W razie potrzeby można dodatkowo dolać wprost na patelnię ¼ szklanki wody. Kiedy sos stanie się lepiący, odstawiamy patelnię z gazu.
-
Danie podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem.