Kasza jaglana z buraczkiem

Kategorie specjalne

Banalne połączenie kaszy jaglanej z buraczkami, w którym robotę robią przyprawy (kolendra!) i dodatki (listki świeżej kolendry, pestki granaty, sos balsamiczny). I niech mi ktoś powie, że roślinna kuchnia jest nudna!

Porcje 2
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 100g kaszy jaglanej (lub około ½ szklanki)
  • 1 większy burak lub dwa małe (300-350g), surowe - można użyć buraków pieczonych, co skraca czas podsmażenia buraczków*
  • 1 mała cebulka (czerwona lub żółta)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki kolendry w proszku (lub ziarenek kolendry rozgniecionych w moździerzu)
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego/kuminu (jeśli nie lubisz lub nie masz, zastąp pieprzem ziołowym, słodką papryką w proszku lub curry w proszku)
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku lub płatków chilli
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • ¼-½ szklanki wody
  • do podania: listki świeżej kolendry, pestki z ⅓ granata, sos balsamiczny (zagęszczony ocet balsamiczny), ewentualnie 2-3 łyżki hummusu, tahini lub wegańskiego majonezu

Instrukcje

  • Kaszę gotujemy 15-20 minut.
  • Cebulę kroimy w cienkie piórka. Surowego buraka obieramy i kroimy na 4-6 mniejszych części, a następnie każdą z nich kroimy w cieniutkie plasterki.
  • Na patelni na średnim ogniu (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę oraz plasterki buraka, mieszamy. Zmniejszamy lekko gaz (u mnie do szóstki) i smażymy 5-7 minut.
  • Na patelnię dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę lub cienkie plasterki czosnek oraz przyprawy - pieprz, sól, kolendrę, kumin, ostrą papryczkę, oraz wlewamy ocet balsamiczny.
  • Smażymy 2 minuty. Sprawdzamy twardość buraczków - jeśli są dla nas znacząco za twarde, trzymamy jeszcze kilka minut na gazie mieszając, ja preferuję twardsze buraczki.
  • Na patelnię dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną. Jeśli kasza nie jest bardzo mokra, ociekająca wodą, tylko ugotowana na sypko, dodajemy ¼-½ szklanki wody na patelnię. Mieszamy kaszę z buraczkiem.
  • Kaszę z buraczkiem podajemy posypaną listkami kolendry (nadają daniu niesamowitego aromatu), pestkami granatu, polaną sosem balsamicznym lu odrobiną octu balsamicznego, możemy dołożyć łyżkę hummusu, tahini lub wegańskiego majonezu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close