Kasza jaglana z buraczkiem
Banalne połączenie kaszy jaglanej z buraczkami, w którym robotę robią przyprawy (kolendra!) i dodatki (listki świeżej kolendry, pestki granaty, sos balsamiczny). I niech mi ktoś powie, że roślinna kuchnia jest nudna!
Składniki
- 100g kaszy jaglanej (lub około ½ szklanki)
- 1 większy burak lub dwa małe (300-350g), surowe - można użyć buraków pieczonych, co skraca czas podsmażenia buraczków*
- 1 mała cebulka (czerwona lub żółta)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- ⅓ łyżeczki soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki kolendry w proszku (lub ziarenek kolendry rozgniecionych w moździerzu)
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego/kuminu (jeśli nie lubisz lub nie masz, zastąp pieprzem ziołowym, słodką papryką w proszku lub curry w proszku)
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku lub płatków chilli
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- ¼-½ szklanki wody
- do podania: listki świeżej kolendry, pestki z ⅓ granata, sos balsamiczny (zagęszczony ocet balsamiczny), ewentualnie 2-3 łyżki hummusu, tahini lub wegańskiego majonezu
Instrukcje
-
Kaszę gotujemy 15-20 minut.
-
Cebulę kroimy w cienkie piórka. Surowego buraka obieramy i kroimy na 4-6 mniejszych części, a następnie każdą z nich kroimy w cieniutkie plasterki.
-
Na patelni na średnim ogniu (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę oraz plasterki buraka, mieszamy. Zmniejszamy lekko gaz (u mnie do szóstki) i smażymy 5-7 minut.
-
Na patelnię dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę lub cienkie plasterki czosnek oraz przyprawy - pieprz, sól, kolendrę, kumin, ostrą papryczkę, oraz wlewamy ocet balsamiczny.
-
Smażymy 2 minuty. Sprawdzamy twardość buraczków - jeśli są dla nas znacząco za twarde, trzymamy jeszcze kilka minut na gazie mieszając, ja preferuję twardsze buraczki.
-
Na patelnię dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną. Jeśli kasza nie jest bardzo mokra, ociekająca wodą, tylko ugotowana na sypko, dodajemy ¼-½ szklanki wody na patelnię. Mieszamy kaszę z buraczkiem.
-
Kaszę z buraczkiem podajemy posypaną listkami kolendry (nadają daniu niesamowitego aromatu), pestkami granatu, polaną sosem balsamicznym lu odrobiną octu balsamicznego, możemy dołożyć łyżkę hummusu, tahini lub wegańskiego majonezu. Smacznego!