Zapiekanki pizzowe z tartym tofu
Pomysł na szybką i prostą wegańską przekąskę. Sprawdzi się na imprezę, sylwestra, na wynos.
Mi bardzo posmakowało i spodobało się tarte tofu (źródło wegańskiego białka, zawsze się ceni!) w takim wydaniu.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego (300g)
- 1 kostka tofu naturalnego lub z bazylią (180-200g)
- 200ml passaty pomidorowej (½ kartonika lub ⅓ butelki)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (można pominąć)
- 1 łyżeczka cukru (można pominąć)
- po ½ łyżeczki: soli, bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 200g pomidorków cherry
- ½ czerwonej cebuli
- do podania, opcjonalnie: 4 łyżki pesto (np. bazyliowego wegańskiego, do kupienia w dyskontach), posiekana świeża bazylia lub natka pietruszki
Instrukcje
-
Przygotowujemy sos pomidorowy. Włączamy średnią moc palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali), wstawiamy garnek, wlewamy do niego ok. 200ml passaty pomidorowej. Dodajemy 1 łyżki oliwy, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, przeciśnięty przez praskę lub posiekany drobno czosnek, odrobinę cukru, sól, bazylię i oregano. Sos gotujemy przez około 7 minut, tak aby nieco zgęstniał, jego konsystencja powinna być pomiędzy passatą a koncentratem pomidorowym (uwaga, by nie stał się zbyt gęsty).
-
Piekarnik rozgrzewamy do 200st.C.
-
Tofu ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę kroimy w piórka, a pomidorki cherry na połówki.
-
Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy na płasko i kładziemy na blaszce do pieczenia. Kroimy na średniej wielkości kwadraty lub prostokąty, rozsuwamy je od siebie. Każdy z kawałków smarujemy około 2 łyżkami sosu pomidorowego. Z wierzchu posypujemy startym tofu, a potem posypujemy piórkami cebuli i pomidorkami cherry.
-
Wstawiamy do piekarnika na 30 min (sprawdź już po 20-25 minutach, jak wyglądają zapiekanki, w razie potrzeby wyjmij je nieco wcześniej, lub nieco później).
-
Upieczone zapiekanki polecam posmarować zielonym pesto (użyłam sklepowego, ale oczywiście możesz zrobić swoje własne!) i posypać posiekaną świeżą bazylią lub natką pietruszki. Jeśli nie zjesz wszystkiego, zapiekanki owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki, a na następny dzień odgrzej w mikrofali lub grillu elektrycznym. Smacznego!