Wypasiona kanapka z bakłażanem
Wegańska kanapka na wypasie – z bakłażanem podsmażonym z przyprawami, tofu w miso (lub sosie sojowym), jarmużem i karmelizowaną cebulą.
Składniki
- 2-3 bułki
- 1 mały bakłażan lub ⅔ średniego (około 200-250g bakłażana)
- 1 kostka tofu naturalnego (180-200g)
- 2 garści jarmużu
- 1 niewielka cebula
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki syropu z agawy/klonowego lub miodu
- po ½ łyżeczki: papryki wędzonej, papryki słodkiej
- po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu
- 1 łyżka pasty miso lub 2-3 łyżki sosu sojowego
- 2-3 łyżki tahini lub masła orzechowego (albo musztardy, majonezu czu hummusu)
Instrukcje
-
Cebulę kroimy w piórka. Tofu kroimy w cienkie plastry. Bakłażana kroimy w poprzeczne plastry, a następnie na pół - tak żeby powstały plastry zbliżone do prostokąta lub kwadrata. Jarmuż myjemy, odrywamy zdrewniałe łodygi.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy bułki i zarumieniamy z obu stron po 1-2 minuty, zdejmujemy z patelni.
-
Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę, dodajemy 1 łyżeczkę syropu z agawy (lub klonowego lub miodu). Smażymy 4-5 minut, pod koniec solimy szczyptą soli. Cebulę przekładamy do miseczki.
-
Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy jarmuż. Posypujemy szczyptą papryki słodkiej i wędzonej. Smażymy 3-4 minuty, przekładamy do miseczki.
-
Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy plastry bakłażana. Posypujemy solą, pieprzem, papryką wędzoną i słodką (po ⅓ łyżeczki). Smażymy do zarumienienia około 3 minuty, przewracamy na drugą stronę, dolewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy kolejne 2-3 minuty. Przekładamy na talerzyk.
-
Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i układamy plastry tofu. Z wierzchu tofu smarujemy pastą miso (albo polewamy sosem sojowym), smażymy 1 minutę. Przewracamy na drugą stronę, w razie potrzeby podlewamy 1-2 łyżkami wody i smażymy kolejną 1 minutę. Przekładamy na talerzyk.
-
Bułki smarujemy tahini lub masłem orzechowym. Wykładamy jarmuż, plaster bakłażana, plaster tofu, znów plaster bakłażana, podsmażoną cebulkę i ewentualnie więcej jarmużu. Przykrywamy drugą połówką bułki. Gotowe, smacznego!