Kategorie specjalne
Bez Soi, Przepisy podstawowe, Przepisy z zapasów, Strączki, Umami
Bez Soi, Przepisy podstawowe, Przepisy z zapasów, Strączki, Umami
Robiłam różne smalce z fasoli – z jabłkiem czy z suszoną śliwką – a jednak najbardziej lubię ten najprostszy, z podsmażoną cebulką i delikatnym wędzonym posmakiem. Składniki łatwo mieć na stanie: wystarczy puszka białej fasoli, cebula i kilka przypraw. Najlepiej smakuje z ogórkiem – świeżym, małosolnym, kiszonym lub konserwowym.
Szukasz innych past-smarowideł do chleba? Polecam ci zwłaszcza: przepis na domowy hummus z ciecierzycy ze słoika (tańszy w produkcji niż hummus ze sklepu o 40%, z lepszym składem i bardziej ekologiczny), pastę „bezjajeczną” z ciecierzycy ze szczypiorkiem, awaryjną pastę z czerwonej fasoli z puszki lub umamiczną pastę z wędzonego tofu. A jeśli szukasz w kuchni roślinnej smaków i tekstur przypominających nabiał, sprawdź serek z nerkowców do smarowania lub twardszy ser z nerkowców o smaku wędzonej papryki.