Najprostszy wegański smalec z fasoli z puszki

Robiłam różne smalce z fasoli – z jabłkiem czy z suszoną śliwką – a jednak najbardziej lubię ten najprostszy, z podsmażoną cebulką i delikatnym wędzonym posmakiem. Składniki łatwo mieć na stanie: wystarczy puszka białej fasoli, cebula i kilka przypraw. Najlepiej smakuje z ogórkiem – świeżym, małosolnym, kiszonym lub konserwowym.

Szukasz innych past-smarowideł do chleba? Polecam ci zwłaszcza: przepis na domowy hummus z ciecierzycy ze słoika (tańszy w produkcji niż hummus ze sklepu o 40%, z lepszym składem i bardziej ekologiczny), pastę „bezjajeczną” z ciecierzycy ze szczypiorkiem, awaryjną pastę z czerwonej fasoli z puszki lub umamiczną pastę z wędzonego tofu. A jeśli szukasz w kuchni roślinnej smaków i tekstur przypominających nabiał, sprawdź serek z nerkowców do smarowania lub twardszy ser z nerkowców o smaku wędzonej papryki.

 

Czas przygotowania 15 min

Składniki

  • 1 puszka białej fasoli lub 1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli
  • 1 mała cebula albo ½ większej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki (można zastąpić 1,5 łyżki sosu sojowego, wówczas nie dodawaj soli, albo dosól do smaku)
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • ⅓ łyżeczki soli
  • opcjonalnie: prażona cebulka

Instrukcje

  • Cebulę siekamy w kostkę lub piórka Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę. Smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałeczki albo na połówki czosnek.
  • Fasolę odcedzamy z zalewy (jeśli używamy fasoli z puszki) i opłukujemy pod bieżącą wodą. Fasolę blendujemy razem ze smażoną cebulą, oliwą i przyprawami (wędzona papryka, majeranek, sól, pieprz). W razie trudności ze zblendowaniem gęstej masy, dolewamy 1 łyżkę wody i blendujemy ponownie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close