Pieczone pomidorki na paście z tofu i fety

Składniki

,

Kategorie specjalne

Aromatyczne, wysłodzone pieczeniem małe pomidorki. Podane na kremowej, słonej paście z tofu i fety. Znakomite towarzystwo dla pajdy chleba.

Porcje 2
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 500g pomidorków cherry/koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • po ½ łyżeczki: bazylii, oregano, pieprzu (polecam świeżo mielony)
  • 1 kostka tofu naturalnego lub z bazylią (180-200g)
  • 75-100g fety (u mnie wegańska)
  • 3 łyżki soku z cytryny (z ok. ⅓ cytryny)
  • ⅓ szklanki wody
  • do podania: pieczywo (4-6 kromek), ew. świeża bazylia do dekoracji (ja nie miałam)

Instrukcje

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Pomidorki myjemy. Układamy je w naczyniu do zapiekania, posypujemy posiekanym na plastrki czosnkiem, oregano, bazylią i pieprzem, polewamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.

    Pasta z tofu i fety z pieczonymi pomidorkami

  • W międzyczasie przygotowujemy pastę. Tofu i fetę kruszymy do pojemnika blendera (ja używam blendera ręcznego), wciskamy sok z cytryny i wlewamy wodę. Blendujemy na gładką pastę, warto poświęcić na to 2 minuty.

    Pasta z tofu i fety z pieczonymi pomidorkami

  • Pastę rozprowadzamy na dnie talerza, na wierzchu układamy upieczone pomidorki i świeżą bazylię (ja o niej zapomniałam robiąc zdjęcia, tak głodna byłam:)), polewamy oliwą i przyprawami z pieczenia pomidorków, pastę nakładamy miękkim chlebem i zajadamy pomidorkami. Alternatywnie można przygotować kanapki posmarowane pastą, na której układamy upieczone pomidorki. Smacznego!

    Pasta z tofu i fety z pieczonymi pomidorkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close