Marchewkowe „frytki” w panierce i dip szczypiorkowy

To przepis bazujący na sezonowych zimowych składnikach, ale będący zapowiedzią wiosny (czy Wam też szczypiorek kojarzy się z wiosną?).

Pieczone marchewkowe „frytki” w panierce z płatków drożdżowych i przypraw. Podane z wegańskim dipem szczypiorkowym, który nadaje daniu świeżości. Pyszny zestaw!

Porcje 3
Czas przygotowania 50 min

Składniki

  • 1kg marchewek
  • 30g płatków drożdżowych (ok. 8 łyżek)
  • 4 ząbki czosnku
  • po ¾ łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki, soli
  • po ⅓ łyżeczki: cynamonu, mielonej kolendry
  • 3 łyżki oleju
  • 75g nerkowców (¾ szklanki)
  • sok z ⅓ cytryny
  • po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu, suszonych ziół (u mnie czosnek niedźwiedzi)
  • ¾ niewielkiego pęczka szczypiorku (pozostałą ¼ zachowaj do posypania)

Instrukcje

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Nerkowce zalewamy wrzącą wodą. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na kształt “frytek”.

    Marchewka pieczona z płatkami drożdżowymi i dip szczypiorkowy

  • Marchewki w dużej misce mieszamy z: przeciśniętym przez praskę czosnkiem, płatkami drożdżowymi, przyprawami i olejem, a następnie rozkładamy równomiernie na papierze do pieczenia na blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut.

    Marchewka pieczona z płatkami drożdżowymi i dip szczypiorkowy

  • Marchewki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut.

    Marchewka pieczona z płatkami drożdżowymi i dip szczypiorkowy

  • Przed wyjęciem marchewek z piekarnika przygotowujemy szczypiorkowy dip nerkowcowy. Nerkowce odcedzamy i umieszczamy w naczyniu do blendowania (ja używam blendera ręcznego) z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, ziołami suszonymi i umytym szczypiorkiem. Blendujemy na gładki dip, w razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki wody (lub oliwę i wodę).

    Marchewka pieczona z płatkami drożdżowymi i dip szczypiorkowy

  • Upieczone marchewki posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z dipem. Można je zjeść same lub podać np. z chlebem z hummusem czy smażonym tofu. Smacznego!

    Marchewka pieczona z płatkami drożdżowymi i dip szczypiorkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close