Papryki zapiekane z kaszą jaglaną i tofu

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

Ten przepis zrodził się z sentymentu za paprykami zapiekanymi z jajkiem/serem. Chciałam, żeby danie było zbilansowane i sycące, stąd oprócz papryk mamy tu kaszę jaglaną (dostarcza węglowodanów) i tofu (dostarcza białka). Lekko serowy posmak uzyskujemy dzięki płatkom drożdżowym, a smak umami mogą też dodać starte na tarce pieczarki (dodatek opcjonalny).

Na lżejszy posiłek wystarczą same papryki, na bardziej syty – papryki podajemy z chlebem z chrupiącą skórką umoczonym w oliwie.

Lubisz pieczone warzywa? Spróbuj bakłażana nadzianego kaszą gryczaną lub kaszą jaglaną, sprawdź pieczone bataty z kimchi i awokado albo pieczone frytki z batata z sosem tahini, frytki z buraka albo pieczone szparagi z rzodkiewkami.

Porcje 3-4
Czas przygotowania 75 min

Składniki

  • 5-6 papryk (ok. 1kg)
  • 150g kaszy jaglanej
  • 1 kostka tofu (180g)
  • opcjonalnie: 3-4 pieczarki
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ⅓-½ ostrej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 4-5 łyżek oliwy
  • ½ natki pietruszki
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki orzeszków piniowych (albo pestek dyni/słonecznika)

Instrukcje

  • Kaszę jaglaną gotujemy około 20 minut, do miękkości, ma być dobrze ugotowana i kleista.
  • Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z pokruszonym w dłoniach tofu. Dodajemy oliwę, płatki drożdżowe, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy: bazylię, oregano, paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz. Opcjonalnie do masy można dodać starte na grubych oczkach tarki pieczarki (ja dałam 2 starte pieczarki do połowy masy, a połowę pozostawiłam bez pieczarek).
  • Papryki myjemy i kroimy w poprzek, tak aby dało się je położyć na boku na blaszce do pieczenia. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, delikatnie smarujemy łyżką oleju. Układamy połówki papryki, a następnie nadziewamy je masą. Posypujemy orzeszkami piniowymi/pestkami dyni lub słonecznika.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 45 minut.
  • Zapiekane papryki smakują dobrze na gorąco, a także po przestudzeniu. Polecam je zajadać z miękkim chlebem z chrupiącą skórką umoczonym w oliwie.

Komentarze:

  1. jak posiekać oliwę w 2gim kroku? W paski, czy w kostkę? 😀

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Haha niezła czujność! Już leci poprawka :). Oliwę oczywiście trzeba dodać bez siekania :D!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close