Ten przepis zrodził się z sentymentu za paprykami zapiekanymi z jajkiem/serem. Chciałam, żeby danie było zbilansowane i sycące, stąd oprócz papryk mamy tu kaszę jaglaną (dostarcza węglowodanów) i tofu (dostarcza białka). Lekko serowy posmak uzyskujemy dzięki płatkom drożdżowym, a smak umami mogą też dodać starte na tarce pieczarki (dodatek opcjonalny).
Na lżejszy posiłek wystarczą same papryki, na bardziej syty – papryki podajemy z chlebem z chrupiącą skórką umoczonym w oliwie.
Lubisz pieczone warzywa? Spróbuj bakłażana nadzianego kaszą gryczaną lub kaszą jaglaną, sprawdź pieczone bataty z kimchi i awokado albo pieczone frytki z batata z sosem tahini, frytki z buraka albo pieczone szparagi z rzodkiewkami.
Czas przygotowania
75 min
-
5-6 papryk (ok. 1kg)
-
150g kaszy jaglanej
-
1 kostka tofu (180g)
-
opcjonalnie: 3-4 pieczarki
-
4 łyżki płatków drożdżowych
-
1 łyżeczka bazylii suszonej
-
1 łyżeczka oregano
-
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-
⅓-½ ostrej papryki w proszku
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu
-
4-5 łyżek oliwy
-
½ natki pietruszki
-
opcjonalnie: 2-3 łyżki orzeszków piniowych (albo pestek dyni/słonecznika)
-
Kaszę jaglaną gotujemy około 20 minut, do miękkości, ma być dobrze ugotowana i kleista.
-
Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z pokruszonym w dłoniach tofu. Dodajemy oliwę, płatki drożdżowe, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy: bazylię, oregano, paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz. Opcjonalnie do masy można dodać starte na grubych oczkach tarki pieczarki (ja dałam 2 starte pieczarki do połowy masy, a połowę pozostawiłam bez pieczarek).
-
Papryki myjemy i kroimy w poprzek, tak aby dało się je położyć na boku na blaszce do pieczenia. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, delikatnie smarujemy łyżką oleju. Układamy połówki papryki, a następnie nadziewamy je masą. Posypujemy orzeszkami piniowymi/pestkami dyni lub słonecznika.
-
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 45 minut.
-
Zapiekane papryki smakują dobrze na gorąco, a także po przestudzeniu. Polecam je zajadać z miękkim chlebem z chrupiącą skórką umoczonym w oliwie.
jak posiekać oliwę w 2gim kroku? W paski, czy w kostkę? 😀
Haha niezła czujność! Już leci poprawka :). Oliwę oczywiście trzeba dodać bez siekania :D!