Pyszne guacamole

Jeśli w Wasze ręce wpadnie dojrzałe, miękkie awokado, koniecznie zróbcie wypasione guacamole. Od serca przyprawione i bardzo aromatyczne. Można je zajadać z chrupkimi nachosami, albo bardziej swojsko – z grzanką pszennego chleba.

Co jeszcze można zrobić z awokado? Nadziać nim bataty na jeden z dwóch sposobów: z kimchi albo z czerwoną cebulą i granatem, zrobić z niego zielony sosik i podać go do sałatki, albo zajadać w w formie sałatki lub bowla.

Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • 1 miękkie, dojrzałe awokado (ok. 200g)
  • ¼ czerwonej cebulki
  • ½ niewielkiego pomidora
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sok z ¼ limonki lub cytryny
  • 3cm kawałek małej ostrej papryczki (można pominąć, jeśli nie lubisz ostrego)
  • garść listków świeżej kolendry
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu

Instrukcje

  • Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, a miąższ wydłubujemy łyżką ze skórek. Cebulkę kroimy w jak najdrobniejszą kosteczkę. Czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki albo siekamy bardzo drobno. Z pomidora odciągamy skórkę, a następnie kroimy go w kosteczkę. Ostrą papryczkę kroimy w cienkie paseczki, a następnie na mniejsze kawałeczki. Wykorzystanie pestek z papryczki do guacamole jest opcjonalne, a dodając różną ich ilość możemy regulować ostrość dania. Warto na początek użyć mniejszej ilości papryczki i pestek, posmakować guacamole, i jeśli nie będzie za ostre, dodać ich więcej.
  • W misce o płaskim dnie umieszczamy awokado, sok z limonki lub cytryny, pokrojoną cebulkę i pomidora, rozdrobniony czosnek, ostrą papryczkę, sól, pieprz, pokrojone drobno listki kolendry. Rozgniatamy to wszystko na papkę widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków.
  • Guacamole podajemy z nachosami, tortillą, pieczywem, w charakterze przystawki czy przekąski.

Komentarze:

  1. Guacamole robiłam już milion razy, ale to co zainteresowalo mnie w Twojej wersji, to dodatek siekanej kolendry do całości. Ja dotychczas posypywałam nią gotową pastę. Tym razem kolendra była podwójnie, i w masie i na wierzchu, a jeszcze muszę się pochwalić, że świeżo zerwana z moich grządek. Trochę wody upłynęło, nim przekonałam się do niej i ciągle nie jest tak, że moje kubki smakowe szaleją, ale jednak guacamole bez kolendry to zupełnie nie jest to.

  2. Gosia@Warzywizm says:

    Rozumiem pewną niepewność co do kolendry, to smak, który nie każdemu odpowiada. Ja sama obecnie ją uwielbiam, choć z zapachu przypomina mi płyn do mycia naczyń :D, ale wiem, że jest bardzo charakterystyczna i nie dla każdego. Jednak dla mnie w daniach kuchni azjatyckiej, meksykańskiej, ale też bliskowschodniej – jest niezastąpiona!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close