udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sałatka z pomidorami na pożegnanie lata

Sałatka na pożegnanie lata – dojrzałe pomidory, aksamitne awokado, chrupiące pestki dyni, odżywczy jarmuż i klasyczny sos winegret. Robi się błyskawicznie, wymaga zaledwie kilku składników i czerpie z tego, co teraz najlepsze. Ja od kilku tygodni tygodni wsuwam ją na śniadanie lub kolację, i wcale nie mam jej dość.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

200-250g pomidorów (około 4 niewielkie podłużne pomidory, u mnie miks żółtych i czerwonych, najlepsze będą mięsiste, niezbyt wodniste)
1 małe awokado lub ½ dużego (można pominąć)
2 duże garści lub ¼-⅓ standardowego opakowania jarmużu
2-3 garści pestek dyni
Sos winegret:
6 łyżek oliwy
3 łyżki soku z cytryny (z około ⅓-½ owocu)
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu
1 niewielki ząbek czosnku
po ¼ łyżeczki: soli, pieprzu, kurkumy, słodkiej papryki (dwie ostatnie można pominąć, nadają głównie koloru)

Instrukcje

1
Przygotowujemy sos winegret. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładki sos. Jeśli nie masz blendera - nie rezygnuj z sosu, tylko zetrzyj czosnek na drobnych oczkach tarki i wymieszaj sos energicznie widelcem do połączenia się składników.
2
Pomidory myjemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na mniejsze kawałki. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
3
Pestki dyni możemy opcjonalnie uprażyć na patelni. Patelnię bez tłuszczu rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 8-stopniowej skali) i prażymy przez 2-3 minuty do zarumienienia pestek.
4
W miskach wykładamy jarmuż, pomidory, awokado i pestki dyni. Jeśli serwujesz sałatkę zaraz po przygotowaniu - możesz ją wymieszać z sosem. Jeśli przygotowujesz sałatkę na później - nie mieszaj jej z sosem aż do momentu podania. Sałatka najlepiej smakuje z ciepłym (podgrzanym/urgillowanym) pieczywem polanym oliwą lub podanym z neutralną pastą, taką jak hummus.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode