Orzeźwiająca, kwaskowata owsianka

Danie

Kategorie specjalne

Jakiś czas temu zadałam moim obserwatorom na Instagramie pytanie, co zazwyczaj jedzą na śniadanie. Najczęstszą odpowiedzią była owsianka. Ja śniadania jadam zazwyczaj na słono, ale z owsiankami też znam się za pan brat i mam na nie swoje sposoby.

W tym przepisie pokazuję, jak zrobić owsiankę, która jest treściwa, ale swoim smakiem nie muli, a wręcz przeciwnie – orzeźwia, energetyzuje, dodaje kopa z rana. Kluczowe są czerwone, kwaskowate owoce – polecam maliny lub porzeczki. A oprócz nich – skropienie owsianki sokiem z cytryny lub limonki. Kwaśne soki nie tylko nas pobudzą do działania, ale też pobudzą wchłanianie żelaza z płatków owsianych i masła orzechowego. Nasiona chia w owsiance są źródłem kwasów omega-3, a kolei banan nada słodyczy.

Jeśli szukasz innych przepisów na wegańskie owsianki, polecam poniższe przepisy:

Porcje 1
Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • ½-¾ szklanki płatków owsianych (¾ szklanki to już spora owsianka)
  • 1-1,5 szklanki wody lub mleka roślinnego (1,5-2 razy więcej niż płatków owsianych)
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżka masła orzechowego lub tahini
  • 2 garści malin albo porzeczek
  • ½ banana
  • ⅓ cytryny lub ½ limonki

Instrukcje

  • Płatki owsiane i nasiona chia zalewamy wodą lub mlekiem roślinnym (ja zazwyczaj używam mleka sojowego). Polecam zalać je w garnuszku na noc i albo wstawić do lodówki, albo zostawić w temperaturze pokojowej pod przykryciem, ale nie jest to konieczne i płatki można zalać i od razu gotować rano. Owsiankę gotujemy na niewielkiej mocy palnika (u mnie trójka w 9-stopniowej skali) przez kilka minut do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dosypujemy 1 łyżkę płatków dla zagęszczenia albo dolewamy wody dla upłynnienia konsystencji.
  • Ugotowaną owsiankę podajemy z plasterkami banana (dodadzą słodyczy), kwaskowatymi czerwonymi owocami (polecam maliny lub porzeczki), masłem orzechowym (sprawi, że owsianka będzie bardziej sycąca, doda białka) - a z wierzchu wyciskamy na nią sok z cytryny lub limonki, dzięki któremu owsianka nabierze wyjątkowo lekkiego, orzeźwiającego charakteru. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close