Składniki
banan, cytryna, masło orzechowe, nasiona chia, płatki owsiane, porzeczki
Danie
Kategorie specjalne
banan, cytryna, masło orzechowe, nasiona chia, płatki owsiane, porzeczki
Jakiś czas temu zadałam moim obserwatorom na Instagramie pytanie, co zazwyczaj jedzą na śniadanie. Najczęstszą odpowiedzią była owsianka. Ja śniadania jadam zazwyczaj na słono, ale z owsiankami też znam się za pan brat i mam na nie swoje sposoby.
W tym przepisie pokazuję, jak zrobić owsiankę, która jest treściwa, ale swoim smakiem nie muli, a wręcz przeciwnie – orzeźwia, energetyzuje, dodaje kopa z rana. Kluczowe są czerwone, kwaskowate owoce – polecam maliny lub porzeczki. A oprócz nich – skropienie owsianki sokiem z cytryny lub limonki. Kwaśne soki nie tylko nas pobudzą do działania, ale też pobudzą wchłanianie żelaza z płatków owsianych i masła orzechowego. Nasiona chia w owsiance są źródłem kwasów omega-3, a kolei banan nada słodyczy.
Jeśli szukasz innych przepisów na wegańskie owsianki, polecam poniższe przepisy: