Pesto z natki marchewki

Składniki

Kategorie specjalne

Uwielbiam wiosenno-letnie pęczki marchewki. Po pierwsze marchewka z pęczka jest bardziej soczysta i intensywna w smaku od marchwi, którą przez cały rok kupujemy na kilogramy. A po drugie z natki można zrobić to świeże w smaku, kwaskowate pesto.

Jak jeść pesto? Z marchewką z pęczka pokrojoną w słupki, z chlebem, albo z burgerami marchewkowymi.

Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • 1 natka marchewki (około 2 szklanki listków matki upchnniętych do szklanki)
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ -¾ szklanki pestek słonecznika lub orzechów nerkowca
  • 4 łyżki oliwy lub innego oleju, np. lnianego, z awokado, z orzechów włoskich
  • sok z ½ cytryny
  • ⅓ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego (można pominąć)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
  • opcjonalnie: kilka-kilkanaście listków świeżej bazylii

Instrukcje

  • Natkę odrywamy od marchewek. Grube łodyżki natki wyrzucamy, pozostawiamy cienkie łodyżki i listki. Myjemy je pod bieżącą wodą porządnie, żeby nie został żaden piasek.
  • Dla dodania głębszego smaku, pestki słonecznika możemy uprażyć (możesz pominąć ten krok). Na suchą patelnię wsypujemy pestki i włączamy średnią moc palnika (u mnie piątka-szóstka), prażymy przez około 2 minuty - pestki mają być lekko zarumienione, ale nie spalone.
  • Opłukaną natkę, pestki słonecznika (lub orzechy nerkowca) i pozostałe składniki umieszczamy w wysokim naczyniu lub misce i blendujemy ręcznym blenderem.
  • Pesto używamy jako smarowidła do chleba, maczamy w nim pokrojoną w słupki marchewkę lub inne warzywa. Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close