Szczypiorkowy twarożek z tofu
Świeży w smaku, wiosenny twarożek z tofu i szczypiorku. Można użyć go jako smarowidło do pieczywa albo zjeść z warzywami: z posiekaną rzodkiewką, jako dip do marchewki, albo posmarować nim posmażone plastry cukinii lub bakłażana.
Składniki
- 1 kostka tofu naturalnego (180-200g)
- 1 mały pęczek szczypiorku albo ¾ większego
- 1 mały ząbek czosnku
- po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu
- sok z ⅓ cytryny (2 łyżki)
- 1-2 łyżki jogurtu kokosowego naturalnego (albo majonezu) w zależności od preferowanej konsystencji
Instrukcje
-
Szczypiorek myjemy i strząsamy z niego wodę. Opcjonalnie garść szczypiorku można posiekać i zmieszać w twarożek później.
-
Tofu kruszymy do pojemnika blendera (ja używam blendera ręcznego) dodajemy pozostałe składniki (na początek 1 łyżka jogurtu, szczypiorek, przyprawy, sok z cytryny, czosnek) i blendujemy na gładko. Jeśli odłożyłaś/-eś część szczypiorku - dodaj go teraz do twarożku i wymieszaj.
-
Szczypiorkowym twarożkiem smarujemy pieczywo albo zajadamy go ze świeżymi warzywami (np. rzodkiewka, ogórek, pomidor). Inne pomysły na szczypiorek: dodać do niego pokrojoną rzodkiewkę i jeść jak serek wiejski, posmarować nim podsmażone plastry cukinii lub bakłażana i zwinąć w rulonik, nadziać nim pieczone połówki papryki itp.W lodówce w czystym zamkniętym opakowaniu można przechowywać go do 4-5 dni. Smacznego!