Szczypiorkowy twarożek z tofu

Kategorie specjalne

Świeży w smaku, wiosenny twarożek z tofu i szczypiorku. Można użyć go jako smarowidło do pieczywa albo zjeść z warzywami: z posiekaną rzodkiewką, jako dip do marchewki, albo posmarować nim posmażone plastry cukinii lub bakłażana.

Czas przygotowania 5 min

Składniki

  • 1 kostka tofu naturalnego (180-200g)
  • 1 mały pęczek szczypiorku albo ¾ większego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • po ⅓ łyżeczki: soli, pieprzu
  • sok z ⅓ cytryny (2 łyżki)
  • 1-2 łyżki jogurtu kokosowego naturalnego (albo majonezu) w zależności od preferowanej konsystencji

Instrukcje

  • Szczypiorek myjemy i strząsamy z niego wodę. Opcjonalnie garść szczypiorku można posiekać i zmieszać w twarożek później.

    Szczypiorkowy twarożek z tofu

  • Tofu kruszymy do pojemnika blendera (ja używam blendera ręcznego) dodajemy pozostałe składniki (na początek 1 łyżka jogurtu, szczypiorek, przyprawy, sok z cytryny, czosnek) i blendujemy na gładko. Jeśli odłożyłaś/-eś część szczypiorku - dodaj go teraz do twarożku i wymieszaj.

    Szczypiorkowy twarożek z tofu

  • Szczypiorkowym twarożkiem smarujemy pieczywo albo zajadamy go ze świeżymi warzywami (np. rzodkiewka, ogórek, pomidor). Inne pomysły na szczypiorek: dodać do niego pokrojoną rzodkiewkę i jeść jak serek wiejski, posmarować nim podsmażone plastry cukinii lub bakłażana i zwinąć w rulonik, nadziać nim pieczone połówki papryki itp.W lodówce w czystym zamkniętym opakowaniu można przechowywać go do 4-5 dni. Smacznego!

    Szczypiorkowy twarożek z tofu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close