Ser z nerkowców o smaku wędzonej papryki
Z tym przepisem zrobisz swój własny wegański ser – z nerkowców. Jest dużo tańszy niż gotowe sery z nerkowców, które możesz dostać w sklepie. Ma ciekawą konsystencję – lekko zbitą, a jednocześnie przyjemną do krojenia. Jest pełen głębokiego smaku umami i kto go nie spróbuje, ten się zakochuje!
Przepis wzorowany na przepisie The Buddhist Chef.
A jeśli nie masz agar-agar, pamiętaj że możesz też zrobić prostszy w przygotowaniu serek z nerkowców do smarowania.
Składniki
- 60g nerkowców (niepełna ½ szklanki)
- 3 łyżki płatków drożdżowych (ok. 12g)
- 2-2,5 łyżeczki agar agar
- 1 łyżka mąki/skrobi kukurydzianej (ok. 12g)
- 2 łyżki oleju (np. rzepakowego) + odrobina do wysmarowania miski
- 1 łyżka musztardy
- po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, czosnku w proszku
- po ½ łyżeczki: soli, kurkumy
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka wody
Instrukcje
-
Nerkowce zalewamy wodą - albo wrzącą na 15 minut, albo ciepłą na kilka godzin/całą noc.
-
Nerkowce odsączamy z wody. Wsypujemy do naczynia do blendowania (wysokie naczynie do blendera ręcznego lub kielich blendera kielichowego). Dodajemy: płatki drożdżowe, agar agar, mąkę kukurydzianą, olej, musztardę, wędzoną paprykę, czosnek, kurkumę, sól, syrop klonowy, sok z cytryny i ½ szklanki wody. Blendujemy przez 2-3 minuty. Dodajemy pozostałą ½ szklanki wody i ponownie blendujemy.
-
Masę przelewamy do garnka i stawiamy go na palnik, włączamy średnią moc palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali). Po zagotowaniu się masy, zaczynamy ją mieszać trzepaczką kuchenną (do jajek) i zmniejszamy moc palnika do czwórki. Gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Masa ma zgęstnieć, ale wciąż powinno się ją dać bez problemu mieszać trzepaczką. Garnek zdejmujemy z palnika.
-
Wnętrze miski (ceramicznej lub najlepiej - metalowej/plastikowej) smarujemy olejem. Wlewamy gorącą masę serową. Pozwalamy jej ostygnąć w temperaturze pokojowej. A następnie wstawiamy na kilka godzin-noc do lodówki. Po tym czasie miskę stawiamy do góry dnem, stukamy w denko. W razie potrzeby podważamy masę serową tak, aby wypadła na talerzyk. Ser przechowujemy w lodówce w zamykanym pudełku (np. plastikowym) go tygodnia. Smacznego!