W dni, kiedy miło jest poczuć ciepło od rozpalonego piekarnika, aż miło wsunąć do niego jakieś warzywka. Zapiekane, nadziewane kaszą jaglaną bakłażany można jeść solo czy z chlebem i hummusem albo na wypasie z fasolką szparagową, ziemniaczkami, sałatką czy surówką (na weekendowy domowy obiad).
Przepis bliźniaczy do zeszłorocznego, kiedy to bakłażany zapiekałam z kaszą gryczaną. 🙂
Czas przygotowania
75 min
-
2 bakłażany
-
⅓-⅖ szklanki kaszy jaglanej
-
1 średni pomidor lub dwa mniejsze
-
½ pęczka pietruszki lub kolendry
-
2-3 ząbki czosnku
-
6 łyżek oliwy + 2 łyżki oliwy lub oleju
-
-
1 łyżeczka oregano
-
½ łyżeczki kuminu albo kolendry w proszku
-
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
-
⅓ łyżeczki ostrej papryki (można pominąć)
-
½ łyżeczki kurkumy (można pominąć)
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu
-
-
Sosik:
-
1 łyżka tahini lub masła z dowolnych orzechów (u mnie tahini)
-
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego/jabłkowego/ryżowego
-
½ ząbka czosnku
-
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C.
-
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół. Wnętrza bakłażanów nacinamy nożem tworząc kartkę i uważając, żeby nie przeciąć u dołu ani z boku skórki bakłażana. Na każdą z połówek bakłażana wlewamy po 1 łyżce oliwy, rozprowadzamy ją z wierzchu. Połówki bakłażana posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Bakłażany rozkładamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut, do zmięknięcia miąższu bakłażana.
-
W tym czasie zagotowujemy wodę i na małym ogniu gotujemy kaszę jaglaną około 15 minut.
-
Pomidora kroimy w kostkę. Czosnek kroimy bardzo drobno, przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce. Odrywamy listki od natki pietruszki i większość siekamy (resztkę zostawiamy do ozdoby).
-
Z upieczonych bakłażanów wydrążamy za pomocą łyżki miąższ - ułatwią nam to nacięcia w kratkę. Pozostawiamy około ½ cm brzegów bakłażana. Nie wyłączamy jeszcze piekarnika, będziemy w nim dopiekać nadziane połówki bakłażanów.
-
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub oleju, wrzucamy pokrojonego pomidora i czosnek. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy wydrążony miąższ bakłażana oraz kaszę. Dodajemy wszystkie przyprawy: kumin lub kolendrę w proszku, słodką paprykę, opcjonalnie ostrą paprykę i kurkumę, oregano, sól, pieprz. Mieszamy i dusimy przez 3-5 minut, po czym zdejmujemy z ognia. Do masy dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.
-
Wydrążone połówki bakłażanów nadziewamy przygotowaną masą. Blaszkę z nadzianymi bakłażanami ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20-25 minut.
-
W międzyczasie przygotowujemy sosik do polania bakłażanów. Wszystkie składniki (tahini lub masło orzechowe, sok z cytryny lub ocet, czosnek, sól i pieprz, wodę) blendujemy przez kilkanaście sekund. Jeśli nie masz blendera, możesz składniki sosu (bez czosnku albo zastępując świeży czosnek szczyptą sproszkowanego czosnku) przełożyć do słoiczka, zakręcić go i energicznie potrząsnąć do wymieszania składników. Ilość ciepłej wody zależy od gęstości tahini/masła orzechowego - zacznij od 5 łyżek wody, w razie potrzeby dodaj więcej. Konsystencja sosu powinna umożliwić polanie nim bakłażanów.
-
Po wyjęciu wierzch bakłażanów dekorujemy listkami pietruszki i polewamy sosikiem. Bakłażany można odgrzewać w mikrofali lub na patelni na łyżce oleju, na małym ogniu pod przykryciem, dolewając wody, kiedy bakłażany zaczynają przywierać do dna. Polecam podawać z dodatkami np. ugotowaną fasolką szparagową czy ziemniaczkami (można je upiec w tym samym czasie co bakłażana) i sałatką/surówką.