Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym z cukinią
Przepis na cały gar dania z królową polskiego lata – fasolką szparagową. Podajemy z dobrym pieczywem, ziemniaczkami lub ryżem. I jest super.
Składniki
- 1kg fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
- 1kg świeżych pomidorów (u mnie malinowe)
- 1 średniej wielkości cukinia (u mnie żółta)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (można pominąć lub dać mniej)
- 1 łyżeczka curry w proszku (lub innej mieszanki przypraw np. mieszkanki do ziemniaków) lub 1 łyżeczka kolendry suszonej lub 1 łyżeczka kuminu
- 3 łyżki tahini/musu kokosowego/masła orzechowego (dla kremowej konsystencji, u mnie tahini) ALBO ½ małego słoiczka koncentratu pomidorowego (dla intensywniejszego pomidorowego smaku)
- 2 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowy)
- do podania: 1 pęczek szczypiorku, 200g suchego ryżu lub chleb
Instrukcje
-
Jeśli danie chcemy podawać z ryżem, ryż gotujemy według instrukcji.
-
Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy same końcówki, kroimy na połówki. Zagotowujemy wodę i gotujemy fasolkę 10-15 minut do momentu, kiedy osiągnie preferowaną przez nas miękkość, odcedzamy.
-
Pomidory myjemy i kroimy. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy na drobno, przeciskamy przez praskę lub ścieramy na drobnych oczkach tarki.
-
Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulkę, smażymy 3 minuty, po czym dodajemy cukinię, smażymy 1 minutę mieszając. Następnie dodajemy pokrojone pomidory.
-
Na patelnię dodajemy czosnek oraz wszystkie przyprawy (oregano, bazylię, paprykę słodką i ostrą, curry/inną mieszankę przypraw, sól, pieprz). Zmniejszamy gaz (u mnie do piątki) i dusimy na patelni przez 10-15 minut. Pomidory się rozpadną i stworzą sos. Na koniec dodajemy tahini/mus kokosowy/masło orzechowe ALBO koncentrat pomidorowy i mieszamy z sosem.
-
Ugotowaną fasolkę dorzucamy do sosu i mieszamy. Spożywamy solo, z ryżem, z dobrym pieczywem lub z ziemniaczkami, najlepiej posypane świeżą zieleniną np. szczypiorkiem.
Zrobione, bardzo fajny przepisać szybkie, proste i sycące.
Cześć Angelina! Dzięki za komentarz, cieszę się, że przepis Ci się spodobał :).
Pozdrawiam ciepło!
Gosia@Warzywizm
Mega smaczne
Dzięki Justyna, bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂
Przepis ciekawy, ale chyba nie był planowany przez kucharza, roporcje słabo dobrane, danie mało wyraziste. Moim zdaniem pomysł dobry, ale wykonanie mierne.
Szkoda, że nie smakowało, dzięki za opinię i zapraszam do testowania innych przepisów :).