Curry z z komosą ryżową

Kategorie specjalne

Kolorowe danie z warzyw, które często goszczą w naszych lodówkach. Lekkie i nienachalne w smaku.

Porcje 4
Czas przygotowania 35 min

Składniki

  • 1,5 szklanki komosy ryżowej (przed ugotowaniem)
  • 1 duża czerwona papryka lub 2 mniejsze
  • 1 brokuł podzielony na małe różyczki
  • 1 mały por lub część większego
  • 1 puszka mleczka kokosowego 400ml
  • 2 łyżki pasty curry* (u mnie żółta)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • opcjonalnie: 1 łyżka masła orzechowego
  • do podania: szczypiorek, orzeszki ziemne

Instrukcje

  • Gotujemy dużą ilość wody (około 2 litry): 3 szklanki będą potrzebne do ugotowania komosy ryżowej, a kilka szklanek do brokuła.
  • Do mniejszego garnka wsypujemy komosę i zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy 10-15 minut na niewielkim ogniu, po czym zdejmujemy z gazu, nie odlewamy wody, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy.
  • Brokuła podzielonego na małe różyczki lub połówki różyczek zalewamy w garnku lub w misce wrzącą wodą i odstawiamy na około 7 minut do czasu, aż trochę zmięknie.
  • Pora kroimy na talarki, a paprykę w kostkę. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) i wsypujemy pora, paprykę oraz brokuła. Smażymy około 10 minut.
  • Dodajemy pastę curry, kurkumę i masło orzechowe, mieszamy.
  • Wlewamy mleczko kokosowe i zagotowujemy. Ponieważ u mnie mleczko kokosowe nie sięgało nawet do połowy poziomu warzyw, dolałam 1 szklankę wody. Gotujemy warzywa w sosie curry aż do uzyskania pożądanej miękkości - u mnie około 10 minut.
  • Curry podajemy wymieszane z komosą ryżową, posypane szczypiorkiem i/lub orzeszkami ziemnymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close