Curry z z komosą ryżową
Kolorowe danie z warzyw, które często goszczą w naszych lodówkach. Lekkie i nienachalne w smaku.
Składniki
- 1,5 szklanki komosy ryżowej (przed ugotowaniem)
- 1 duża czerwona papryka lub 2 mniejsze
- 1 brokuł podzielony na małe różyczki
- 1 mały por lub część większego
- 1 puszka mleczka kokosowego 400ml
- 2 łyżki pasty curry* (u mnie żółta)
- 1 łyżeczka kurkumy
- opcjonalnie: 1 łyżka masła orzechowego
- do podania: szczypiorek, orzeszki ziemne
Instrukcje
-
Gotujemy dużą ilość wody (około 2 litry): 3 szklanki będą potrzebne do ugotowania komosy ryżowej, a kilka szklanek do brokuła.
-
Do mniejszego garnka wsypujemy komosę i zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy 10-15 minut na niewielkim ogniu, po czym zdejmujemy z gazu, nie odlewamy wody, przykrywamy garnek pokrywką i odstawiamy.
-
Brokuła podzielonego na małe różyczki lub połówki różyczek zalewamy w garnku lub w misce wrzącą wodą i odstawiamy na około 7 minut do czasu, aż trochę zmięknie.
-
Pora kroimy na talarki, a paprykę w kostkę. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) i wsypujemy pora, paprykę oraz brokuła. Smażymy około 10 minut.
-
Dodajemy pastę curry, kurkumę i masło orzechowe, mieszamy.
-
Wlewamy mleczko kokosowe i zagotowujemy. Ponieważ u mnie mleczko kokosowe nie sięgało nawet do połowy poziomu warzyw, dolałam 1 szklankę wody. Gotujemy warzywa w sosie curry aż do uzyskania pożądanej miękkości - u mnie około 10 minut.
-
Curry podajemy wymieszane z komosą ryżową, posypane szczypiorkiem i/lub orzeszkami ziemnymi.