Kalarepka w sosie orzechowym

Kategorie specjalne

Kalarepka zawróciła mi w głowie dopiero niedawno. Doceniłam jej chrupkość i świeży smak przypominający egzotyczną papaję. A poza tym kalarepa jest wyjątkowo wdzięcznym z wyglądu warzywem.

W zeszłym roku hitem w mojej kuchni były panierowane plastry kalarepy. Z kalarepką robiłam też curry i orzeźwiającą surówkę z kalarepy i marchewki.

Dziś zapraszam na przepis z kalarepką w roli głównej. Pokrytą orzechowym sosem i posypaną chrupiącą, ostrą posypką. Smacznego!

Porcje 1-2
Czas przygotowania 10 min

Składniki

  • 1 średnia kalarepka (300-400g)
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru wielkości ⅓ kciuka
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub klonowego (lub miodu/cukru)
  • sok z ⅓ cytryny (2 łyżki)
  • ⅓-½ szklanki wody
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki prażonych (najlepiej niesolonych) orzeszków ziemnych
  • 2-3 łyżeczki panko lub bułki tartej
  • ½-1 łyżeczka papryki gochugaru (lub ⅓ łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki w proszku)

Instrukcje

  • Orzeszki ziemne siekamy dość drobno. Rozgrzewamy na średniej mocy palnika suchą patelnię (bez oleju) wsypujemy orzeszki ziemne, prażymy przez chwilę, po czym dodajemy panko (lub bułkę tartą) i paprykę gochugaru/płatki chili/ostrą paprykę w proszku. Prażymy 1 minutę i przesypujemy do miseczki.

    Kalarepka w sosie orzechowym

  • Kalarepkę myjemy i obieramy z twardej skóry. Kalarepkę kroimy na słupki o kształcie frytek.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Wsypujemy kalarepkę i czosnek oraz imbir. Smażymy 5 minut, mieszając co jakiś czas.

    Kalarepka w sosie orzechowym

  • Na patelnię dodajemy masło orzechowe, sos sojowy, syrop/miód/cukier oraz wodę. Mieszamy do utworzenia się orzechowego sosu. Na koniec skrapiamy sokiem wyciśniętym z ⅓ cytryny.
  • Usmażoną kalarepkę w orzechowym sosie przekładamy na talerz i posypujemy uprażoną wcześniej posypką z orzeszków, panko i gochugaru. Smacznego!

    Kalarepka w sosie orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close