Kalarepka w sosie orzechowym
Kalarepka zawróciła mi w głowie dopiero niedawno. Doceniłam jej chrupkość i świeży smak przypominający egzotyczną papaję. A poza tym kalarepa jest wyjątkowo wdzięcznym z wyglądu warzywem.
W zeszłym roku hitem w mojej kuchni były panierowane plastry kalarepy. Z kalarepką robiłam też curry i orzeźwiającą surówkę z kalarepy i marchewki.
Dziś zapraszam na przepis z kalarepką w roli głównej. Pokrytą orzechowym sosem i posypaną chrupiącą, ostrą posypką. Smacznego!
Składniki
- 1 średnia kalarepka (300-400g)
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru wielkości ⅓ kciuka
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub klonowego (lub miodu/cukru)
- sok z ⅓ cytryny (2 łyżki)
- ⅓-½ szklanki wody
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki prażonych (najlepiej niesolonych) orzeszków ziemnych
- 2-3 łyżeczki panko lub bułki tartej
- ½-1 łyżeczka papryki gochugaru (lub ⅓ łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki w proszku)
Instrukcje
-
Orzeszki ziemne siekamy dość drobno. Rozgrzewamy na średniej mocy palnika suchą patelnię (bez oleju) wsypujemy orzeszki ziemne, prażymy przez chwilę, po czym dodajemy panko (lub bułkę tartą) i paprykę gochugaru/płatki chili/ostrą paprykę w proszku. Prażymy 1 minutę i przesypujemy do miseczki.
-
Kalarepkę myjemy i obieramy z twardej skóry. Kalarepkę kroimy na słupki o kształcie frytek.
-
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Wsypujemy kalarepkę i czosnek oraz imbir. Smażymy 5 minut, mieszając co jakiś czas.
-
Na patelnię dodajemy masło orzechowe, sos sojowy, syrop/miód/cukier oraz wodę. Mieszamy do utworzenia się orzechowego sosu. Na koniec skrapiamy sokiem wyciśniętym z ⅓ cytryny.
-
Usmażoną kalarepkę w orzechowym sosie przekładamy na talerz i posypujemy uprażoną wcześniej posypką z orzeszków, panko i gochugaru. Smacznego!