Boczniaki panierowane w mące z ciecierzycy

Kategorie specjalne

Co tu dużo pisać – boczniaki to wyjątkowo wdzięczne grzybki. Super smakują marynowane w marynacie z dodatkiem sosu sojowego, a następnie smażone. A marynowane, potem panierowane i smażone – są jeszcze lepsze.

Jeśli nie znacie mąki z ciecierzycy, wypada wspomnieć o jej unikalnych właściwościach. Mąka ta w połączeniu z jedynie wodą tworzy ciasto, które nadaje się do panierowania (boczniaków, ale też np. talarków cukinii), przyrządzenia placuszków albo gofrów, a nawet zrobienia wegańskich omletów. Tylko mąka z ciecierzycy i woda, bez mleka roślinnego, siemienia lnianego czy innych 'sklejaczy’ ciasta. Mąka ta jest bogata w białko, a dania z nią – sycące. Kupicie ją w hiper- i supermarketach, delikatesach, i oczywiście bez żadnych problemów w internecie.

Porcje 2-3
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 250g boczniaków
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu (ryżowy, jabłkowy lub winny)
  • 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego
  • 5 lekko czubatych łyżek mąki z ciecierzycy
  • ok. 8-9 łyżek wody
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej (można pominąć, a można zastąpić inną przyprawą np. curry, mieszanką przypraw)

Instrukcje

  • W większej misce z płaskim dnem mieszamy ze sobą widelcem sos sojowy, ocet i syrop. Do miski wkładamy umyte boczniaki i pokrywamy boczniaki marynatą. Boczniaki odstawiamy na 5 minut (jeśli przygotowujesz danie na później, możesz odstawić boczniaki na kilka godzin, a nawet całą noc).

  • W misce o płaskim dnie (np. talerzu na zupę) mieszamy ze sobą mąkę z ciecierzycy z przyprawami i dolewamy wodę. Mieszamy do uzyskania konsystencji średnio-gęstego ciasta. Jeśli odstawisz ciasto na kilka minut, ciasto zgęstnieje - wówczas dolej do niego kolejną łyżkę wody i ponownie wymieszaj.
  • Boczniaki pojedynczo przekładamy z marynaty do talerza z panierką z mąki z ciecierzycy, a następnie wrzucamy na patelnię. Smażymy ok. 2 minuty do zarumienienia, a następnie przewracamy na drugą stronę. Resztką ciasta możesz polać boczniaki zaraz po ich przekręceniu na drugą stronę. Resztkę marynaty możesz wlać na patelnię pod koniec smażenia boczniaków. Usmażone boczniaki warto przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  • Boczniaki można zjadać same, polać ulubionym sosem czy podać w roli ‘kotleta’ z ziemniaczkami i sałatą/surówką/kiszoną kapustą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close