Leczo na bogato
Leczo wegańskie – bogate w smak i w wartości odżywcze. Z dodatkiem mięsistej fasoli, aromatycznych suszonych pomidorów i wege kiełbasek.
Składniki
- 2 średnie cukinie (800g)
- 3 większe lub 4 średnie papryki (700-800g)
- 1 duża cebula
- 700-800g passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów krojonych
- 5 ząbków czosnku
- ⅓-½ słoiczka pomidorów (w połówkach lub paskach) w zalewie
- 400-500g białej fasoli (z 170g suchej, którą należy namoczyć i gotować 1,5h lub 2 puszki fasoli)
- 1 paczka wegańskich kiełbasek (np. węgierskie Dobra Kaloria)
- po 2 łyżeczki: wędzonej papryki, słodkiej papryki, bazylii, oregano (lub ziół prowansalskich)
- 1,5 łyżeczki soli
- po ¾ łyżeczki: pieprzu, ostrej papryki
- 8 łyżek oleju do smażenia
- do podania: pieczywo
Instrukcje
-
Jeśli samodzielnie gotujesz fasolę, namocz ją 8-12h, a potem gotuj do miękkości. Możesz użyć fasoli z puszki.
-
Warzywa kroimy: cebulę w pióra, paprykę w kostkę, cukinię podobnie. Czosnek obieramy i siekamy.
-
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia, wrzucamy cebulę i smażymy 8 minut do zezłocenia. Cebulę przesypujemy do dużego garnka.
-
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy paprykę, smażymy 10 minut. Przesypujemy do garnka z cebulą.
-
Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy połowę cukinii, smażymy 7 minut, przesypujemy do garnka, powtarzamy czynność z drugą połową cukinii. Pod koniec smażenia cukinii dodajemy czosnek i smażymy je razem przez 2 minuty. Przesypujemy do garnka.
-
Garnek z warzywami stawiamy na palniku na średniej mocy. Do garnka wsypujemy odcedzoną fasolę, wsypujemy przyprawy i pokrojone na paseczki suszone pomidory, mieszamy przez 2-3 minuty.
-
Do garnka wlewamy passatę pomidorową i mieszamy. Gotujemy przez 7-10 minut na niewielkiej mocy palnika.
-
W międzyczasie wegańskie kiełbaski kroimy na 2cm kawałki i przesmażamy na 1 łyżce oleju. Dodajemy je do garnka.
-
Leczo na bogato polecam podawać z pieczywem. Dobrze sprawdzi się zarówno miękki chleb, jak i czerstwe pieczywo - polecam przed jedzeniem “zebrać” kromkami olej ze smażenia warzyw i kiełbasek na patelni.
-
Smacznego i na zdrowie!