Leczo na bogato

Leczo wegańskie – bogate w smak i w wartości odżywcze. Z dodatkiem mięsistej fasoli, aromatycznych suszonych pomidorów i wege kiełbasek.

Porcje 6
Czas przygotowania 60 min

Składniki

  • 2 średnie cukinie (800g)
  • 3 większe lub 4 średnie papryki (700-800g)
  • 1 duża cebula
  • 700-800g passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów krojonych
  • 5 ząbków czosnku
  • ⅓-½ słoiczka pomidorów (w połówkach lub paskach) w zalewie
  • 400-500g białej fasoli (z 170g suchej, którą należy namoczyć i gotować 1,5h lub 2 puszki fasoli)
  • 1 paczka wegańskich kiełbasek (np. węgierskie Dobra Kaloria)
  • po 2 łyżeczki: wędzonej papryki, słodkiej papryki, bazylii, oregano (lub ziół prowansalskich)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • po ¾ łyżeczki: pieprzu, ostrej papryki
  • 8 łyżek oleju do smażenia
  • do podania: pieczywo

Instrukcje

  • Jeśli samodzielnie gotujesz fasolę, namocz ją 8-12h, a potem gotuj do miękkości. Możesz użyć fasoli z puszki.
  • Warzywa kroimy: cebulę w pióra, paprykę w kostkę, cukinię podobnie. Czosnek obieramy i siekamy.

    Leczo na bogato

  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia, wrzucamy cebulę i smażymy 8 minut do zezłocenia. Cebulę przesypujemy do dużego garnka.
  • Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy paprykę, smażymy 10 minut. Przesypujemy do garnka z cebulą.

    Leczo na bogato

  • Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy połowę cukinii, smażymy 7 minut, przesypujemy do garnka, powtarzamy czynność z drugą połową cukinii. Pod koniec smażenia cukinii dodajemy czosnek i smażymy je razem przez 2 minuty. Przesypujemy do garnka.
  • Garnek z warzywami stawiamy na palniku na średniej mocy. Do garnka wsypujemy odcedzoną fasolę, wsypujemy przyprawy i pokrojone na paseczki suszone pomidory, mieszamy przez 2-3 minuty.

    Leczo na bogato

  • Do garnka wlewamy passatę pomidorową i mieszamy. Gotujemy przez 7-10 minut na niewielkiej mocy palnika.

    Leczo na bogato

  • W międzyczasie wegańskie kiełbaski kroimy na 2cm kawałki i przesmażamy na 1 łyżce oleju. Dodajemy je do garnka.

    Leczo na bogato

  • Leczo na bogato polecam podawać z pieczywem. Dobrze sprawdzi się zarówno miękki chleb, jak i czerstwe pieczywo - polecam przed jedzeniem “zebrać” kromkami olej ze smażenia warzyw i kiełbasek na patelni.

    Leczo na bogato

  • Smacznego i na zdrowie!

    Leczo na bogato

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close