Kanapki z pastą groszkową i pieczoną dynią

Kategorie specjalne

Apetyczne jesienne kanapki. Chrupiący chleb wyściełany puszystą pastą z groszku i pokryty pieczonymi półksiężycami dyni. Mniam!

Porcje 2
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • ½ chleba z chrupiącą skórką (4-6 kromek)
  • ½ małej dyni hokkaido (500-700g)
  • ½ łyżeczki curry w proszku
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku (można pominąć)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 200-250g zielonego groszku mrożonego (½ standardowego opakowania)
  • ½ kostki tofu naturalnego (90-100g)
  • ½ kostki wegańskiej fety (100g) - jeśli jej nie masz, zastąp ją drugą połówką tofu i dodaj 3 łyżki oliwy
  • sok z ⅓ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • ⅓ łyżeczki kurkmy
  • po ½ łyżeczki: oregano, bazylii (lub 1 łyżeczka ziół prowansalskich)
  • opcjonalnie do dekoracji: garść pestek dyni, 2 łyżki płatków drożdżowych

Instrukcje

  • Piekarnik nagrzewamy do 190st C. Około połowę dyni kroimy na półksiężyce. Układamy je na blaszce do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy przyprawą curry i opcjonalnie ostrą papryką. Wsuwamy blaszkę do piekarnika i pieczemy 25 minut.

    Kanapki z pastą groszkową i pieczoną dynią

  • W międzyczasie mrożony zielony groszek gotujemy przez 7 minut i odcedzamy. Groszek wsypujemy do naczynia do blendowania (ja używam blendera ręcznego), dodajemy tofu, fetę, sok z cytryny, czosnek, kurkumę i oregano, bazylię. Blendujemy na pastę (nie musi być gładka).

    Kanapki z pastą groszkową i pieczoną dynią

  • Chleb kroimy na grubsze kromki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy i podsmażamy kromki chleba, aby były ciepłe i chrupiące.

    Kanapki z pastą groszkową i pieczoną dynią

  • Kromki smarujemy pastą groszkową, na wierzchu układamy upieczone półksiężyce dyni. Opcjonalnie posypujemy pestkami dyni i płatkami drożdżowymi. Smacznego!

    Kanapki z pastą groszkową i pieczoną dynią

Komentarze:

  1. Rewelacja! Wspaniałe połączenie smaków. Moim gościom bardzo smakowało 🙂

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Julia! Bardzo miło mi słyszeć, że kilku brzuszkom smakowało :D. Dzięki, że napisałaś, pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close