Kanapki z pastą groszkową i pieczoną dynią
Apetyczne jesienne kanapki. Chrupiący chleb wyściełany puszystą pastą z groszku i pokryty pieczonymi półksiężycami dyni. Mniam!
Składniki
- ½ chleba z chrupiącą skórką (4-6 kromek)
- ½ małej dyni hokkaido (500-700g)
- ½ łyżeczki curry w proszku
- ⅓ łyżeczki ostrej papryki w proszku (można pominąć)
- 1-2 łyżki oliwy
- 200-250g zielonego groszku mrożonego (½ standardowego opakowania)
- ½ kostki tofu naturalnego (90-100g)
- ½ kostki wegańskiej fety (100g) - jeśli jej nie masz, zastąp ją drugą połówką tofu i dodaj 3 łyżki oliwy
- sok z ⅓ cytryny
- 1 ząbek czosnku
- ⅓ łyżeczki kurkmy
- po ½ łyżeczki: oregano, bazylii (lub 1 łyżeczka ziół prowansalskich)
- opcjonalnie do dekoracji: garść pestek dyni, 2 łyżki płatków drożdżowych
Instrukcje
-
Piekarnik nagrzewamy do 190st C. Około połowę dyni kroimy na półksiężyce. Układamy je na blaszce do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy przyprawą curry i opcjonalnie ostrą papryką. Wsuwamy blaszkę do piekarnika i pieczemy 25 minut.
-
W międzyczasie mrożony zielony groszek gotujemy przez 7 minut i odcedzamy. Groszek wsypujemy do naczynia do blendowania (ja używam blendera ręcznego), dodajemy tofu, fetę, sok z cytryny, czosnek, kurkumę i oregano, bazylię. Blendujemy na pastę (nie musi być gładka).
-
Chleb kroimy na grubsze kromki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy i podsmażamy kromki chleba, aby były ciepłe i chrupiące.
-
Kromki smarujemy pastą groszkową, na wierzchu układamy upieczone półksiężyce dyni. Opcjonalnie posypujemy pestkami dyni i płatkami drożdżowymi. Smacznego!
Rewelacja! Wspaniałe połączenie smaków. Moim gościom bardzo smakowało 🙂
Cześć Julia! Bardzo miło mi słyszeć, że kilku brzuszkom smakowało :D. Dzięki, że napisałaś, pozdrawiam!