Zupa botwinkowa z jarzynami

Danie

,

Kategorie specjalne

Klasyk z polskich stołów w wegańskim wydaniu. Przepis nie wymaga użycia bulionu – przygotujemy wywar warzywny, a warzywa z niego wykorzystamy w zupie.

Ta zupa jest słodko-kwaśna i delikatna w smaku. Dzięki dużej ilości warzyw jest treściwa, zaserwowana z pieczywem może stanowić danie obiadowe.

Porcje 6-8
Czas przygotowania 60 min

Składniki

  • 1 puszka mleczka kokosowego 400ml
  • 2 pęczki botwinki (jeśli u Ciebie podobnie jak u mnie buraczki w botwince są tak małe, że nie da się ich obrać - kup dodatkowo 1 buraka)
  • ½ kg ziemniaków, najlepiej młodych
  • 2 średnie marchewki
  • 2 niewielkie pietruszki
  • ⅓ selera
  • ½ pora lub 1 cebula
  • kawałek imbiru (można pominąć)
  • 5 liści laurowych
  • 5-7 ziarenek ziela angielskiego
  • 5-7 ziarenek jałowca (można pominąć)
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku lub 2-3 ząbki przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka octu (winnego lub jabłkowego)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 pęczek szczypiorku, pietruszki lub koperku
  • 2l wody

Instrukcje

  • Marchew, pietruszkę, seler i pora obieramy i kroimy na małe kawałki lub talarki - takiej wielkości, żeby nadawały się do jedzenia w zupie (selera pokrój drobniej niż resztę warzyw; jeśli używamy cebuli - kroimy ją w kostkę). Buraczki z botwinki lub dodatkowego buraka obieramy i kroimy na cienkie plasterki, a następnie na mniejsze kawałki.
  • W dużym garnku zagotowujemy 2 litry wody.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na średnim ogniu podsmażamy marchew, pietruszkę, selera, pora lub cebulę i buraczki przez 3 minuty.
  • Podsmażone warzywa wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy sos sojowy, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca (można pominąć), kawałek imbiru w całości (również można pominąć), czosnek, sól i pieprz. Wywar gotujemy na niewielkim gazie przez 10 minut.
  • Ziemniaki kroimy w kostkę i dorzucamy do wywaru, gotujemy przez 12-15 minut. Jeśli nie lubisz wyławiania liści laurowych i ziarenek ziela i jałowca podczas jedzenia zupy - wyłów je z garnka i wyrzuć teraz, to samo zrób z korzeniem imbiru.
  • Botwinkę bardzo dokładnie opłukujemy (w liściach lubi zbierać się piasek). Przekrawamy botwinkę w miejscu, gdzie zaczynają się liście. Łodygi kroimy na 2cm kawałki i dorzucamy do zupy i gotujemy 3-5 minut. Liście kroimy dbając, aby długie kawałki liści pokroić na tyle drobno, żeby wygodnie się je wyławiało z zupy. Liście odkładamy - wrzucimy je do zupy pod koniec gotowania.

    Zupa botwinkowa z jarzynami

  • Sprawdzamy stopień miękkości ziemniaków i buraków - jeśli są jeszcze twarde, gotujemy dodatkowe 5-7 minut. Kiedy warzywa są już odpowiednio miękkie, do zupy dodajemy liście botwinki, mieszamy.
  • Do zupy dodajemy sok z cytryny, ocet winny/jabłkowy oraz ocet balsamiczny, mieszamy. Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i gotujemy 1-2 minuty, po czym gar zdejmujemy z ognia.
  • Zupę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem, pietruszką lub koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close