Wegański kociołek z ziemniakami
Zrozumie, utuli, rozgrzeje – mowa o wegańskim kociołku z ziemniakami, papryką i ciecierzycą. Polecam to danie na jesienno-zimową słotę!
Składniki
- 500g ziemniaków
- 2 papryki (dowolny kolor)
- 1 cebula (czerwona lub żółta)
- 4 ząbki czosnku
- 1 słoik lub 1 puszka ciecierzycy lub fasoli
- 700ml bulionu (może być bulion z kupnej pasty i wody)
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- po 1 czubatej łyżeczce: wędzonej papryki, słodkiej papryki, majeranku, pieprzu ziołowego
- po ½ łyżeczki: pieprzu, soli
- 4 łyżki oleju do smażenia
- do podania: pieczywo 250g kaszy jęczmiennej/gryczanej (waga przed gotowaniem), natka pietruszki
Instrukcje
-
Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Paprykę myjemy i kroimy na kawałki. Czosnek obieramy i siekamy na plasterki.
-
Na dnie garnka rozgrzewamy na średniej mocy palnika (u nie szóstka w 9-stopniowej skali) 3 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy cebulę, smażymy 2 minuty. Dorzucamy paprykę i smażymy 5-6 minut, pod sam koniec dodajemy czosnek.
-
W międzyczasie myjemy ziemniaki i kroimy je w 1cm kostkę. Podsmażoną cebulę i paprykę przekładamy z garnka do miski na bok. Do garnka wlewamy dodatkową łyżkę oleju i wsypujemy ziemniaki. Zalewamy je 700ml bulionu (ja użyłam 2 łyżek bulionu w paście i 700ml wody). Przykrywamy, zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika (u mnie do piątki) i gotujemy 15 minut.
-
Po tym czasie dodajemy do garnka podsmażoną paprykę i cebulę i wrzucamy odsączoną z zalewy (i opłukaną pod bieżącą wodą na sitku) ciecierzycę lub fasolę. Wsypujemy przyprawy: paprykę wędzoną i słodką, majeranek, pieprz ziołowy i pieprz. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy całość. Gotujemy przez kolejne 5-7 minut, do połączenia się składników i lekkiego zgęstnienia potrawki.
-
Wegański kociołek podajemy z pieczywem albo ugotowaną kaszą. Warto go dodatkowo posypać zieleniną - np. posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
1 słoiczek koncentratu pomidorowego to jest ile gram? bo są takie mniejsze i większe te słoiczki :))
90-100g 🙂
Od siebie dodałem podsmażone tofu wędzone i łyżeczkę ostrej papryki i wyszło PRZEPYSZNE! Dziękuję za ten przepis, jest genialny.
Cześć! Dodatek wędzonego tofu i papryki brzmi super :). Ja myślę, że pokrojone podsmażone wegańskie kiełbaski (np. Dobra Kaloria) też by bardzo tu pasowały. Dzięki za komentarz, pozdrawiam! 🙂