Kremowe curry z fasolą i cukinią

Potrójnie kremowe wegańskie curry: z kremową fasolą jaś, w kremowym sosie na bazie mleka kokosowego, z dodatkiem kremowego masła orzechowego.
Składniki
- 2 średnie cukinie
- 170g suchej fasoli jaś (lub 400g ugotowanej fasoli)
- 200g ryżu (polecam brązowy lub czarny)
- ½ puszki mleczka kokosowego (200ml)
- 1 łyżka czerwonej pasty curry (albo zamiast niej: kawałek imbiru wielkości kciuka, 3-4 ząbki czosnku, po ¾ łyżeczki: soli, curry, ostrej papryki, słodkiej papryki, ew. mielonej kolendry)
- 1 czubata łyżka koncentratu pomiodorowego
- 1 czubata łyżka masła orzechowego
- 3 łyżki oleju do smażenia
- do podania: szczypiorek, plasterek cytryny lub limonki
Instrukcje
-
Fasolę polecam ugotować samodzielnie: suchą fasolę zalać w misce wodą i moczyć 12-16h, a następnie gotować w nowej wodzie na niewielkiej mocy palnika przez ok. 1,5h - do uzyskania miękkich ziaren fasoli. Można alternatywnie użyć kupnej ugotowanej już fasoli.
-
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
-
Cukinię kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju (np. rzepakowego) i smażymy cukinię przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
-
Jeśli nie masz pasty curry i używasz imbiru i czosnku - obierz je i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Pastę curry lub starte imbir, czosnek i przyprawy dodajemy na patelnię, smażymy przez 2 minuty.
-
Na patelnię dodajemy ugotowaną fasolę (jeśli używasz kupnej ugotowanej - odsącz ją z zalewy, opłucz na sitku). Wlewamy mleczko kokosowe i zagotowujemy lekko.
-
Do curry z fasolą i cukinią dodajemy koncentrat pomidorowy i masło orzechowe i mieszamy dokładnie.
-
Curry podajemy z ryżem. Warto posypać je posiekanym szczypiorkiem i skropić odrobiną soku z cytryny przez podaniem. Świetnie spisuje się jako lunch do pracy.
-
Smacznego i na zdrowie!