Fasola i cukinia w śmietanowym sosie

Składniki

,

Kategorie specjalne

Ostatnio często biorę na kuchenny warsztat cukinię. Jest łatwo dostępna i tania, zwłaszcza wczesną jesienią, szybka w obróbce termicznej, ładnie chłonie smak przypraw i sosu. Słowem szalenie praktyczna.

Na Warzywizm.pl znajdziecie sporo fajnych przepisów z cukinią:

We wrześniu i październiku będzie jeszcze więcej przepisów z cukinią, także na słodko. A dziś zapraszam na przepis na fasolę i cukinię w (wegańskim) śmietanowym sosie, jak zawsze od serca przyprawionym.

Porcje 4-5
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 2 puszki białej fasoli albo 200g suchej fasoli jaś (ok. 480g po ugotowaniu)
  • 2 cukinie
  • 1 większy pomidor albo ½ puszki krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 180-200ml wegańskiej śmietany (kokosowa, sojowa lub owsiana) albo ½ puszki mleczka kokosowego
  • po 1 płaskiej łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, kurkumy, oregano, ew. innych ulubionych ziół, soli
  • po ½ łyżeczki: przyprawy curry albo pieprzu ziołowego, papryki wędzonej, pieprzu, ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 200g bulguru (albo innej kaszy/ryżu)
  • ½ natki pietruszki do podania

Instrukcje

  • Jeśli używasz suchej fasoli jaś (polecam pomimo czasu przygotowania, bo gotowana bije tą z puszki na głowę!), namocz ją wcześniej przez 10-12h, a następnie gotuj przez godzinę albo nieco dłużej. Ziarna mają być jędrne, ale miękkie w środku. Jeśli używasz fasoli z puszki, opłucz ją na sitku pod bieżącą wodą z zalewy.
  • Kaszę bulgur gotuj przez około 20 minut na niewielkiej mocy palnika.
  • Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek posiekaj drobno. Cukinię pokrój w kostkę, podobnie z pomidorem.
  • Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć cebulę, smaż 2 minuty. Dolej 2 łyżki oleju, wrzuć cukinię i smaż 5-7 minut, do preferowanej miękkości. Wrzuć czosnek i mieszaj przez minutę.
  • Wsyp wszystkie przyprawy: paprykę słodką, wędzoną i ewentualnie ostrą, kurkumę, curry (lub pieprz ziołowy), oregano i ewentualnie inne zioła, sól i pieprz. Wrzuć pokrojonego pomidora i pozwól się całości chwilę podsmażyć.
  • Na patelnię dodaj wegańską śmietanę albo mleczko kokosowe i wymieszaj z warzywami i fasolą, zagotuj lekko przez 2 minuty. Skosztuj i ewentualnie dopraw - możesz dodać więcej którejś z użytych przypraw, albo 1 łyżkę płatków drożdżowych czy ½ łyżeczki gotowej mieszanki przypraw do kurczaka.
  • Fasolę i cukinię w śmietanowym sosie podawaj z bulgurem, posypane obficie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

    Fasola i cukinia w śmietanowym sosie

Komentarze:

  1. Smaczny obiad. Jeśli się przygotuje fasolę dzień wcześniej to i szybki.

  2. A jogurt wegański się sprawdzi?

    1. gosia Author says:

      Niestety nie, jogurty są za mało tłuste i zbyt niestabilne, łatwo się zważą. Można natomiast użyć mleczka kokosowego z puszki, albo śmietanki sojowej / owsianej Alpro – ja w małych kartonikach (250ml) kupuję takie w Lidlu i Biedrze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close