Fasola i cukinia w śmietanowym sosie
Ostatnio często biorę na kuchenny warsztat cukinię. Jest łatwo dostępna i tania, zwłaszcza wczesną jesienią, szybka w obróbce termicznej, ładnie chłonie smak przypraw i sosu. Słowem szalenie praktyczna.
Na Warzywizm.pl znajdziecie sporo fajnych przepisów z cukinią:
- jeden z najpopularniejszych przepisów na blogu tofu z cukinią rach-ciach
- szybki kuskus z cukinią i tofu
- proste curry z cukinią i papryką
- czy prosty stir fry z cukinią, papryką i ciecierzycą
We wrześniu i październiku będzie jeszcze więcej przepisów z cukinią, także na słodko. A dziś zapraszam na przepis na fasolę i cukinię w (wegańskim) śmietanowym sosie, jak zawsze od serca przyprawionym.
Składniki
- 2 puszki białej fasoli albo 200g suchej fasoli jaś (ok. 480g po ugotowaniu)
- 2 cukinie
- 1 większy pomidor albo ½ puszki krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 180-200ml wegańskiej śmietany (kokosowa, sojowa lub owsiana) albo ½ puszki mleczka kokosowego
- po 1 płaskiej łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, kurkumy, oregano, ew. innych ulubionych ziół, soli
- po ½ łyżeczki: przyprawy curry albo pieprzu ziołowego, papryki wędzonej, pieprzu, ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 200g bulguru (albo innej kaszy/ryżu)
- ½ natki pietruszki do podania
Instrukcje
-
Jeśli używasz suchej fasoli jaś (polecam pomimo czasu przygotowania, bo gotowana bije tą z puszki na głowę!), namocz ją wcześniej przez 10-12h, a następnie gotuj przez godzinę albo nieco dłużej. Ziarna mają być jędrne, ale miękkie w środku. Jeśli używasz fasoli z puszki, opłucz ją na sitku pod bieżącą wodą z zalewy.
-
Kaszę bulgur gotuj przez około 20 minut na niewielkiej mocy palnika.
-
Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek posiekaj drobno. Cukinię pokrój w kostkę, podobnie z pomidorem.
-
Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć cebulę, smaż 2 minuty. Dolej 2 łyżki oleju, wrzuć cukinię i smaż 5-7 minut, do preferowanej miękkości. Wrzuć czosnek i mieszaj przez minutę.
-
Wsyp wszystkie przyprawy: paprykę słodką, wędzoną i ewentualnie ostrą, kurkumę, curry (lub pieprz ziołowy), oregano i ewentualnie inne zioła, sól i pieprz. Wrzuć pokrojonego pomidora i pozwól się całości chwilę podsmażyć.
-
Na patelnię dodaj wegańską śmietanę albo mleczko kokosowe i wymieszaj z warzywami i fasolą, zagotuj lekko przez 2 minuty. Skosztuj i ewentualnie dopraw - możesz dodać więcej którejś z użytych przypraw, albo 1 łyżkę płatków drożdżowych czy ½ łyżeczki gotowej mieszanki przypraw do kurczaka.
-
Fasolę i cukinię w śmietanowym sosie podawaj z bulgurem, posypane obficie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Smaczny obiad. Jeśli się przygotuje fasolę dzień wcześniej to i szybki.
A jogurt wegański się sprawdzi?
Niestety nie, jogurty są za mało tłuste i zbyt niestabilne, łatwo się zważą. Można natomiast użyć mleczka kokosowego z puszki, albo śmietanki sojowej / owsianej Alpro – ja w małych kartonikach (250ml) kupuję takie w Lidlu i Biedrze 🙂