udostępnij
cookmode
0B405EFF-F16C-4BED-BE48-01A86FE439C8

Obiad w 20min, czyli na ratunek zabieganym

Pełnowartościowy posiłek, który zrobicie w 20 minut. W zasadzie przeliczając na porcję  – czas przygotowania porcji to 5 minut ;).

Danie przygotowujemy metodą zbliżoną do stir-fry, czyli krótkiego smażenia na wyższym ogniu z jednoczesnym mieszaniem. Warzywa są lekko podsmażone, ale chrupiące. Sos lekki w smaku, ale ze wszystkimi potrzebnymi nutami: słoną, kwaśną, słodką i lekko ostrą. Wszystko ma tu swoje miejsce i cel.

0B405EFF-F16C-4BED-BE48-01A86FE439C8

Składniki

200g białego ryżu
1 słoik ciecierzycy (400g ciecierzycy bez zalewy)
2 cukinie (ok. 450-500g)
2 papryki (ok. 450-500g)
1-2 ząbki czosnku (można pominąć)
3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
1 łyżka syropu klonowego/z agawy/cukru
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
opcjonalnie do podania: garść szczypiorku (⅓ pęczka), garść orzeszków ziemnych albo 2 łyżki masła orzechowego

Instrukcje

1
Zagotowujemy wodę na ryż i gotujemy ryż na niewielkim gazie (u mnie ok. 12 minut).
2
W międzyczasie myjemy paprykę i cukinię i kroimy na średnio duże kawałki. Czosnek obieramy i siekamy drobno (można go pominąć). Ciecierzycę odsączamy z zalewy - polecam zachować zalewę (tzw. aquafabę), można z niej zrobić np. wegański majonez (z dodatkiem oleju), bezę (choć to wyższa szkoła jazdy), pancakes czy brownie. My w tym przepisie użyjemy tylko ciecierzycy - odsączoną opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą.
3
Na patelni na średnio-wyższym ogniu (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną paprykę. Smażymy 2 minuty mieszając. Wrzucamy pokrojoną cukinię i czosnek, smażymy kolejne 2 minuty mieszając.
4
Na patelnię wsypujemy ciecierzycę i przyprawę curry, mieszamy całość. Wlewamy: 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny i 1 łyżkę syropu lub cukru.
5
Mieszamy przez 1 minutę i zdejmujemy z palnika. Czas smażenia musi być na tyle krótki, żeby papryka i cukinia pozostały al dente, lekko chrupiące i świeże w smaku.
6
Podsmażone warzywa i ciecierzycę podajemy z ugotowanym ryżem. Opcjonalnie wykańczamy danie siekanym szczypiorkiem i orzeszkami ziemnymi albo polewamy masłem orzechowym.
EDE4EA4A-DE63-4A56-84EA-6224E7ED6997
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode