Obiad w 20min, czyli na ratunek zabieganym

Pełnowartościowy wegański posiłek, który zrobicie w 20 minut. W zasadzie przeliczając na porcję  – czas przygotowania porcji to 5 minut :).

Danie przygotowujemy metodą zbliżoną do stir-fry, czyli krótkiego smażenia na wyższym ogniu z jednoczesnym mieszaniem. Warzywa są lekko podsmażone, pozostają chrupiące. Sos jest rześki i zrównoważony w smaku, z nutą słoną, kwaśną, słodką i lekko ostrą.

Jeśli szukasz innych prostych pomysłów na wegański obiad, polecam proste curry lub tofu-kotleta. Jeśli szukasz przepisów na szybki, bezwysiłkowy obiad, sprawdź makaron z pesto szpinakowym albo podstawowego buddha bowla. Natomiast z klasyków obiadowych dań kuchni wegańskiej polecam spaghetti tofu bolognese oraz chili sin carne.

 

Porcje 4-5
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 200g białego ryżu
  • 1 słoik ciecierzycy (400g ciecierzycy bez zalewy)
  • 2 cukinie (ok. 450-500g)
  • 2 papryki (ok. 450-500g)
  • 1-2 ząbki czosnku (można pominąć)
  • 3 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego/z agawy/cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku

Instrukcje

  • Zagotowujemy wodę na ryż i gotujemy ryż na niewielkim gazie (u mnie ok. 12 minut).
  • W międzyczasie myjemy paprykę i cukinię i kroimy na średnio duże kawałki. Czosnek obieramy i siekamy drobno (można go pominąć). Ciecierzycę odsączamy z zalewy - polecam zachować zalewę (tzw. aquafabę), można z niej zrobić np. wegański majonez (z dodatkiem oleju), bezę (choć to wyższa szkoła jazdy), pancakes czy brownie. My w tym przepisie użyjemy tylko ciecierzycy - odsączoną opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą.
  • Na patelni na średnio-wyższym ogniu (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy pokrojoną paprykę. Smażymy 2 minuty mieszając. Wrzucamy pokrojoną cukinię i czosnek, smażymy kolejne 2 minuty mieszając.
  • Na patelnię wsypujemy ciecierzycę i przyprawę curry, mieszamy całość. Wlewamy: 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny i 1 łyżkę syropu lub cukru.
  • Mieszamy przez 1 minutę i zdejmujemy z palnika. Czas smażenia musi być na tyle krótki, żeby papryka i cukinia pozostały al dente, lekko chrupiące i świeże w smaku.
  • Podsmażone warzywa i ciecierzycę podajemy z ugotowanym ryżem. Opcjonalnie wykańczamy danie siekanym szczypiorkiem i orzeszkami ziemnymi albo polewamy masłem orzechowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close