udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wegańskie meksykańskie (chili sin carne)

Chili sin carne, czyli chili bez mięsa – wegańska wersja meksykańskiego specjału. Idealne danie na zimową porę. Rozgrzewa i syci.

Przepis zawiera kilka alternatyw w kwestii przypraw oraz kilka opcjonalnych sposobów doprawienia i podania. Jeśli nie lubisz intensywnych smaków – wybierz to, co znasz, lubisz i masz na półce. A jeśli kręcą cię mocniejsze doznania – wybierz pełną opcję, z wędzoną papryką, cynamonem i gorzką czekoladą, a chili udekoruj świeżą kolendrą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

250-300g białego ryżu (u mnie jaśminowy)
1 puszka fasoli czerwonej
½ puszki kukurydzy (lub mała puszka kukurydzy)
2 puszki pomidorów
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
2 papryki (mogą być w różnych kolorach, będzie ładniej)
1 większa cebula lub 2 małe
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
2 łyżki sosu sojowego lub octu balsamicznego
1 łyżeczka ostrej papryki lub pieprzu cayenne
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka kolendry mielonej lub kminu rzymskiego (kuminu) ALBO 1 ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
½ łyżeczki soli (albo ¾ łyżeczki, jeśli używamy octu balsamicznego zamiast sosu sojowego)
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru (u mnie trzcinowy)
opcjonalnie: 1 łyżeczka wędzonej papryki, ⅓-½ łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka oregano, 2 łyżeczki kakao albo 1 pasek gorzkiej czekolady
do podania: pół pęczka pietruszki lub garść listków kolendry, 1 awokado

Instrukcje

1
Ryż gotujemy według instrukcji (ja gotowałam około 12 minut).
2
Przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę na kawałki, czosnek na plasterki, fasolę i kukurydzę odcedzamy z puszek na sitku i opłukujemy porządnie zimną wodą.
3
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 3-4 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy 5 minut.
4
Dodajemy czosnek oraz odcedzone z zalewy i opłukane pod bieżącą wodą czerwoną fasolę i kukurydzę. Dodajemy wszystkie przyprawy: ostrą paprykę lub pieprz cayenne, słodką paprykę, kolendrę/kumin lub pieprz ziołowy, sól, pieprz, sos sojowy lub ocet balsamiczny oraz ewentualnie paprykę wędzoną, cynamon i oregano. Mieszamy zawartością patelni, smażymy 2-3 minuty.
5
Dodajemy zawartość 2 puszek pomidorów i ewentualnie 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (jeśli lubisz intensywniejszy pomidorowy smak). Patelnię przykrywamy pokrywką lub inną patelnią, mniejszamy gaz (u mnie czwórka w 9-stopniowej skali) i danie dusimy przez około 15 minut, w międzyczasie mieszamy danie 2-3 razy. Pod koniec do sosu możemy dodać paseczek gorzkiej czekolady (15-20g) lub 2 łyżeczki kakao w proszku, mieszamy do ich połączenia z sosem.
6
Sos chilli podajemy z ryżem, posypany świeżą kolendrą lub pietruszką. Danie możemy przyozdobić pokrojonym na plasterki awokado.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode