Wegańskie meksykańskie (chili sin carne)
Chili sin carne, czyli chili bez mięsa – wegańska wersja meksykańskiego specjału. Idealne danie na zimową porę. Rozgrzewa i syci.
Przepis zawiera kilka alternatyw w kwestii przypraw oraz kilka opcjonalnych sposobów doprawienia i podania. Jeśli nie lubisz intensywnych smaków – wybierz to, co znasz, lubisz i masz na półce. A jeśli kręcą cię mocniejsze doznania – wybierz pełną opcję, z wędzoną papryką, cynamonem i gorzką czekoladą, a całość udekoruj świeżą kolendrą.
Składniki
- 150g ryżu (u mnie jaśminowy)
- 1 puszka fasoli czerwonej
- ½ puszki kukurydzy (lub mała puszka kukurydzy)
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
- 1 papryka
- 1 niewielka cebula (czerwona lub żółta)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
- 2 łyżki sosu sojowego lub octu balsamicznego
- po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, kolendry mielonej (albo pieprzu ziołowego albo kminu rzymskiego), oregano
- po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, ostrej papryki/chili w proszku
- opcjonalne przyprawy: ½ łyżeczki wędzonej papryki, ⅓ łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka kakao lub 1 kawałek gorzkiej czekolady
- do podania, do wyboru: kilkakaście listków natki pietruszki lub listków kolendry, 1 awokado, 2 łyżki gęstej wegańskiej śmietany (np. kokosowej)
Instrukcje
-
Ryż gotujemy według instrukcji (ja gotowałam około 12 minut).
-
Przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę na kawałki, czosnek na plasterki, fasolę i kukurydzę odcedzamy z puszek na sitku i opłukujemy porządnie zimną wodą.
-
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 2-3 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy 4 minuty.
-
Dodajemy czosnek oraz odcedzone z zalewy i opłukane pod bieżącą wodą czerwoną fasolę i kukurydzę. Dodajemy wszystkie przyprawy: słodką paprykę, kolendrę/kumin lub pieprz ziołowy, oregano, sól, pieprz, ostrą paprykę, sos sojowy lub ocet balsamiczny oraz ewentualnie paprykę wędzoną i cynamon. Mieszamy zawartością patelni, smażymy 2-3 minuty.
-
Dodajemy zawartość 1 puszki krojonych i ewentualnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego (jeśli lubisz intensywniejszy pomidorowy smak). Patelnię przykrywamy pokrywką lub inną patelnią, zmniejszamy gaz (u mnie czwórka w 9-stopniowej skali) i danie dusimy przez około 8-10 minut, w międzyczasie mieszamy danie 2-3 razy. Pod koniec do sosu możemy dodać kawałek gorzkiej czekolady (5-10g) lub 1 łyżeczkę kakao w proszku, mieszamy do ich połączenia z sosem.
-
Sos chilli podajemy z ryżem, posypany świeżą kolendrą lub pietruszką. Danie możemy przyozdobić pokrojonym na plasterki awokado lub łyżką wegańskiej śmietany. Smacznego!