Wegańskie meksykańskie (chili sin carne)

Chili sin carne, czyli chili bez mięsa – wegańska wersja meksykańskiego specjału. Idealne danie na zimową porę. Rozgrzewa i syci.

Przepis zawiera kilka alternatyw w kwestii przypraw oraz kilka opcjonalnych sposobów doprawienia i podania. Jeśli nie lubisz intensywnych smaków – wybierz to, co znasz, lubisz i masz na półce. A jeśli kręcą cię mocniejsze doznania – wybierz pełną opcję, z wędzoną papryką, cynamonem i gorzką czekoladą, a całość udekoruj świeżą kolendrą.

Porcje 3
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 150g ryżu (u mnie jaśminowy)
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • ½ puszki kukurydzy (lub mała puszka kukurydzy)
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
  • 1 papryka
  • 1 niewielka cebula (czerwona lub żółta)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • 2 łyżki sosu sojowego lub octu balsamicznego
  • po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, kolendry mielonej (albo pieprzu ziołowego albo kminu rzymskiego), oregano
  • po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, ostrej papryki/chili w proszku
  • opcjonalne przyprawy: ½ łyżeczki wędzonej papryki, ⅓ łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka kakao lub 1 kawałek gorzkiej czekolady
  • do podania, do wyboru: kilkakaście listków natki pietruszki lub listków kolendry, 1 awokado, 2 łyżki gęstej wegańskiej śmietany (np. kokosowej)

Instrukcje

  • Ryż gotujemy według instrukcji (ja gotowałam około 12 minut).

    Wegańskie meksykańskie

  • Przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę na kawałki, czosnek na plasterki, fasolę i kukurydzę odcedzamy z puszek na sitku i opłukujemy porządnie zimną wodą.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) 2-3 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy 4 minuty.
  • Dodajemy czosnek oraz odcedzone z zalewy i opłukane pod bieżącą wodą czerwoną fasolę i kukurydzę. Dodajemy wszystkie przyprawy: słodką paprykę, kolendrę/kumin lub pieprz ziołowy, oregano, sól, pieprz, ostrą paprykę, sos sojowy lub ocet balsamiczny oraz ewentualnie paprykę wędzoną i cynamon. Mieszamy zawartością patelni, smażymy 2-3 minuty.
  • Dodajemy zawartość 1 puszki krojonych i ewentualnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego (jeśli lubisz intensywniejszy pomidorowy smak). Patelnię przykrywamy pokrywką lub inną patelnią, zmniejszamy gaz (u mnie czwórka w 9-stopniowej skali) i danie dusimy przez około 8-10 minut, w międzyczasie mieszamy danie 2-3 razy. Pod koniec do sosu możemy dodać kawałek gorzkiej czekolady (5-10g) lub 1 łyżeczkę kakao w proszku, mieszamy do ich połączenia z sosem.
  • Sos chilli podajemy z ryżem, posypany świeżą kolendrą lub pietruszką. Danie możemy przyozdobić pokrojonym na plasterki awokado lub łyżką wegańskiej śmietany. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close