Makaron strączkowy ze smażonymi warzywami
Szybki, prosty obiad dla tych, którzy lubią makaron, a jednocześnie chcą zjeść w posiłku trochę białka i furę warzyw. Makaron strączkowy kupicie np. w dyskontach (5zł za paczkę), szybko się gotuje i jest bogaty w białko, w przeciwieństwie do makaronów mącznych.
Jeśli chodzi o warzywa, można użyć innych, ulubionych lub zalegających w lodówce. Grunt, żeby je podsmażyć na tłuszczyku i doprawić słonym sosem sojowym, odrobioną czegoś słodkiego, a na koniec – wycisnąć nań kwaśny sok z cytryny lub limonki. Tak przygotowane warzywa bronią się same, a podane ze strączkowym makaronem i świeżą zieleniną stworzą zdrowy i smaczny posiłek.
Składniki
- 200-250g makaronu ze strączków np. z czarnej fasoli, z ciecierzycy, czy z soczewicy
- 1 papryka
- ½ cukinii
- 1 marchewka
- 3 łyżki oleju do smażenia (można, choć nie trzeba, użyć oleju sezamowego)
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub z agawy (albo cukru)
- sok z ⅓ cytryny
- garść zieleniny: świeżej kolendry lub szczypiorku lub natki pietruszki
- opcjonalne: ostry sos (np. sriracha), sezam lub posiekane nerkowce lub orzeszki ziemne
Instrukcje
-
Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę myjemy i kroimy niedbale, podobnie z cukinią.
-
Rozgrzewamy wodę do gotowania makaronu ze strączków i gotujemy go według instrukcji (u mnie 6 minut).
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy plasterki marchewki. Smażymy 4 minuty. Wrzucamy paprykę, smażymy 2 minuty. Wrzucamy cukinię i smażymy 4 minuty.
-
Na patelnię wlewamy sos sojowy, mieszamy. Dodajemy 1 łyżeczkę syropu lub cukru i wyciskamy sok z cytryny, mieszamy.
-
Ugotowany makaron strączkowy mieszamy z podsmażonymi warzywami. Podajemy posypany zieleniną. Opcjonalnie można polać go ostrym sosem i posypać sezamem. Smacznego!