Arabskie tofu w pomidorach na bulgurze

Kategorie specjalne

Danie w stylu arabskim. Świetnie doprawione tofu podsmażone z mięsistym pomidorem, podane z natką pietruszki i czarnuszką na gotowanym bulgurze. Lato w pełni!

Porcje 2
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 125-150g bulguru
  • 1 kostka tofu naturalnego (180-200g)
  • 2 pomidory (łącznie ok. 400g) - u mnie żółty i czerwony
  • 1 mała lub ⅓ dużej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryczki chili (można pominąć)
  • po ½ łyżeczki: kminu rzymskiego, kolendry mielonej (lub pieprzu ziołowego), kurkumy, słodkiej papryki, soli
  • 1 łyżeczka czarnuszki (można pominąć albo zastąpić sezamem)
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Instrukcje

  • Kaszę bulgur gotujemy (około 15 minut).

    Tofu w pomidorach na bulgurze

  • Tofu kruszymy dłońmi na średniej wielkości kawałki (większe niż na tofucznicę). Pomidory kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno. Natkę pietruszki siekamy.

    Tofu w pomidorach na bulgurze

  • Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy tofu, posypujemy przyprawami i smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając.

    Tofu w pomidorach na bulgurze

  • Do tofu dodajemy pomidory, czosnek i opcjonalnie posiekaną papryczkę chili, smażymy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy ⅔ posiekanej natki pietruszki i mieszamy.

    Tofu w pomidorach na bulgurze

  • Na talerze wykładamy ugotowany bulgur, a na wierzch tofu w pomidorach. Posypujemy resztą natki pietruszki i czarnuszką. Smacznego!

    Tofu w pomidorach na bulgurze

Komentarze:

  1. Można zamienić natkę pietruszki na szczypiorek albo koperek?

    1. Gosia@Warzywizm Author says:

      Cześć Daria! Moim zamiarem było, żeby danie było w stylu „śródziemnomorskim”, stąd natka pietruszki, która jest tam popularna i fajnie pasuje do pomidora. Myślę, że dobrym zastępnikiem będzie szczypiorek (nada bardziej świeżego posmaku) lub bazylia (aromatyczna!). Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close