Arabskie tofu w pomidorach na bulgurze
Danie w stylu arabskim. Świetnie doprawione tofu podsmażone z mięsistym pomidorem, podane z natką pietruszki i czarnuszką na gotowanym bulgurze. Lato w pełni!
Składniki
- 125-150g bulguru
- 1 kostka tofu naturalnego (180-200g)
- 2 pomidory (łącznie ok. 400g) - u mnie żółty i czerwony
- 1 mała lub ⅓ dużej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- ½ papryczki chili (można pominąć)
- po ½ łyżeczki: kminu rzymskiego, kolendry mielonej (lub pieprzu ziołowego), kurkumy, słodkiej papryki, soli
- 1 łyżeczka czarnuszki (można pominąć albo zastąpić sezamem)
- 2 łyżki oleju do smażenia
Instrukcje
-
Kaszę bulgur gotujemy (około 15 minut).
-
Tofu kruszymy dłońmi na średniej wielkości kawałki (większe niż na tofucznicę). Pomidory kroimy w kostkę. Czosnek siekamy drobno. Natkę pietruszki siekamy.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy tofu, posypujemy przyprawami i smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając.
-
Do tofu dodajemy pomidory, czosnek i opcjonalnie posiekaną papryczkę chili, smażymy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy ⅔ posiekanej natki pietruszki i mieszamy.
-
Na talerze wykładamy ugotowany bulgur, a na wierzch tofu w pomidorach. Posypujemy resztą natki pietruszki i czarnuszką. Smacznego!
Można zamienić natkę pietruszki na szczypiorek albo koperek?
Cześć Daria! Moim zamiarem było, żeby danie było w stylu „śródziemnomorskim”, stąd natka pietruszki, która jest tam popularna i fajnie pasuje do pomidora. Myślę, że dobrym zastępnikiem będzie szczypiorek (nada bardziej świeżego posmaku) lub bazylia (aromatyczna!). Pozdrawiam 🙂