Makaron z sosem jarmużowym

Składniki

, ,

Kategorie specjalne

,

Ostatnie kilkanaście przepisów na blogu mogłyby sugerować, że w moich żyłach płynie makaron!

Jeśli sięgnąć pamięcią kilkanaście lat wstecz, makaron z sosem pomidorowym rzeczywiście był pierwszą rzeczą, którą nauczyłam się sobie gotować na studiach. Opanowanie innych dań zajęło mi dobrych kilka lat. Od tego czasu w moim życiu proporcje wypitego wina i zjedzonych warzyw zmieniły się na korzyść warzyw, a przy okazji poszerzył się mój repertuar sosów i pomysłów na makaron.

Proponuję Wam przepisy na makarony, bo wiem, że po prostu wszyscy lubią makaron. A i u mnie średnio raz w tygodniu goszczą jakieś kluchy z tymi czy innymi warzywami i źródłami białka. Często jest to po prostu szybki i wygodny do konsumpcji sposób na obiad. Dziś Waszej uwadze polecam makaron z sosem z nerkowców i jarmużu. Smakuje tak samo dobrze, jak wygląda ;).

Jeśli szukacie innych szybkich obiadów z makaronem, sprawdźcie makaron z pesto szpinakowym w 15 minut i makaron z pesto brokułowym. Jeśli lubicie się zatopić w mleczku kokosowym, zróbcie makaron z mleczkiem kokosowym i soczewicą, albo makaron ze szpinakiem i tofu z dodatkiem suszonych pomidorów. A w nieco innym klimacie, polecam też makarony w stylu azjatyckim: w sosie orzechowym z brokułem czy z kalafiorem.

Porcje 4
Czas przygotowania 20 min

Składniki

  • 400-500g makaronu (u mnie fusilli orkiszowe pełnoziarniste)
  • 200g jarmużu
  • 200g nerkowców (ok. 1 ⅓-1 ½ szklanki)
  • 400g pomidorków koktajlowych
  • 1 szklanka (250ml mleka roślinnego, u mnie sojowe) albo 1 szklanka wody i 2 łyżki tahini lub masła z nerkowców
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • ¾ łyżeczki pieprzu (lub więcej do smaku)
  • ¾ łyżeczki soli (lub więcej do smaku)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Instrukcje

  • Nerkowce zalewamy letnią wodą na kilka godzin/na noc albo zalewamy wrzącą wodą na 15 minut. Jarmuż myjemy i odrywamy zdrewniałe łodygi. ¼ (50g) jarmużu odkładamy do podania, a resztę wykorzystamy do przyrządzenia sosu.
  • Makaron gotujemy według instrukcji.
  • Namoczone nerkowce, szklankę mleka roślinnego, ¾ (150g) jarmużu, 2-3 ząbki czosnku, sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki musztardy, sól, pieprz i opcjonalnie płatki drożdżowe umieszczamy w naczyniu do blendowania lub garnku/misce i blendujemy na gładki sos.

  • Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Na patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia i wrzucamy pomidorki, smażymy 2 minuty, dorzucamy resztę (50g) jarmużu i smażymy mieszając kolejną minutę.
  • Do ugotowanego i odsączonego makaronu dodajemy sos jarmużowy, mieszamy całość. Jeśli chcemy, żeby danie było gorące - można całość podgrzać w garnku, dolewając na nieco wody, aby sos nie przywarł do garnka.
  • Makaron z sosem wykładamy na talerze, z wierzchu wykładamy podsmażone pomidorki i jarmuż i opcjonalnie posypujemy pestkami dyni. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close