udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Makaron z brokułem w sosie z masła orzechowego

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

300g makaronu (u mnie azjatycki udon) albo 300g ryżu
1 głowa brokuła (500g)
2 duże albo 3 mniejsze papryki
1 słoik ciecierzycy (400g ciecierzycy po odsączeniu z zalewy albo gotowana ciecierzyca, 400g wyjdzie po ugotowania ok. 170g ciecierzycy)
½ dużej cebuli albo 1 mała cebula
2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki pieprzu w proszku
4 łyżki oleju do smażenia
Sos z masła orzechowego:
4 łyżki masła orzechowego
sok z 1 cytryny lub 1,5 limonki
2-3 ząbki czosnku
kawałek imbiru (1 łyżka startego imbiru)
2-3 łyżki sosu sojowego (więcej sosu sojowego to bardziej słone danie)
1 łyżka syropu z agawy lub klonowego albo cukru
2 łyżki oleju sezamowego albo oliwy z oliwek
½ szklanki wody
do podania: łyżka sezamu, posiekany szczypiorek lub kolendra

Instrukcje

1
Jeśli używamy suchej ciecierzycy - namaczamy ją wcześniej 8h w wodzie z dodatkiem łyżeczki sody oczyszczonej, a potem gotujemy ok. 1h do miękkości. Jeśli mamy ciecierzycę ze słoika - odsączamy z zalewy (zalewy, czyli aquafaby można użyć do rozmaitych celów, jak zrobienie sosu, bezy, brownie itd.) i opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą.
2
Cebulę kroimy w kosteczkę, umytego brokuła na malutkie różyczki (na raz do buzi), paprykę w kostkę.
3
Makaron lub ryż gotujemy zgodnie z instrukcją (ja makaron udon gotowałam 5 minut na niewielkim gazie).
4
Na patelni lub w woku rozgrzewamy (u mnie siódemka w 9-stopniowej skali) 3 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy 1 minutę. Wrzucamy brokuła, smażymy 5 minut. A następnie dodajemy paprykę i smażymy 5-7 minut do uzyskania preferowanej miękkości warzyw. Pod koniec przyprawiamy przyprawą curry, ostrą papryką i pieprzem, mieszamy.
5
W międzyczasie przygotowujemy sos. W naczyniu do blendowania albo dużym wysokim słoiku umieszczamy: 4 łyżki masła orzechowego, sok z 1 cytryny lub 1,5 limonki, 2-3 ząbki czosnku, starty na drobnych oczkach tarki imbir (1 łyżka startego imbiru), 2-3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę syropu z agawy lub klonowego albo cukru, 2 łyżki oleju sezamowego albo oliwy z oliwek, ½ szklanki wody. Blendujemy do uzyskania gładkiego sosu.
6
W woku/na dużej patelni lub w dużym garnku/misce mieszamy ze sobą podsmażone warzywa, ugotowany makaron/ryż oraz sos z masła orzechowego. Nieco sosu możemy zachować i polać nim danie z wierzchu. Danie podajemy posypane sezamem i posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą. Smacznego!
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode