udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Makaron z kimchi i tofu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

200g makaronu ryżowego (cienkiego jak u mnie albo grubszego)
1-1,5 szklanki kimchi (najlepiej takiego z marchewką)
1 kostka tofu (180-200g)
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka syropu z agawy/klonowego albo cukru trzcinowego
3 łyżki oleju do smażenia (jeśli masz - użyj sezamowego)
1 łyżka sezamu albo 2 łyżki pokrojonych drobno orzeszków ziemnych
opcjonalnie: ostry sos np. sriracha, dodatkowa 1-2 łyżki oleju sezamowego

Instrukcje

1
Zagotowujemy wodę do gotowania makaronu. W międzyczasie kruszymy tofu w dłoniach do miseczki. Myjemy i kroimy szczypiorek. Odmierzamy 1-1,5 szklanki kimchi. Jeśli kimchi ma bardzo duże kawałki kapusty lub innych warzyw - warto je z grubsza pokroić.
2
Do gotującej się wody wrzucamy makaron ryżowy i gotujemy go zgodnie z instrukcją. Ja mój gotowałam 5 minut na niewielkim gazie.
3
Na patelni na średnio-wyższym ogniu (u mnie siódemka) rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy pokruszone tofu. Smażymy 2 minuty, wlewamy łyżkę sosu sojowego i mieszamy.
4
Na patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy kimchi łącznie z sokiem powstałym podczas kiszenia. Smażymy 2 minuty, doprawiamy syropem z agawy/klonowym/cukrem trzcinowym i sosem sojowym (pomiń tą łyżkę sosu sojowego, jeśli Twoje kimchi jest bardzo słone). Dodajemy połowę posiekanego szczypiorku, mieszamy. Wyłączamy palnik spod patelni.
5
Na patelnię dodajemy ugotowany makaron ryżowy i mieszamy całość. Przełożone do miseczek porcje posypujemy dodatkowo szczypiorkiem, sezamem lub posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Danie można polać dodatkową łyżką oleju sezamowego i/lub ostrym sosem (np. sriracha).
Kategorie:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode