udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bataty z kimchi i awokado

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

2-3 duże bataty
1 średnie awokado, najlepiej miękkie
4 łyżki kimchi
3 łyżki oliwy z oliwek
⅓ łyżeczki soli (lub nieco więcej)
⅓ łyżeczki pieprzu
do podania: garść posiekanego szczypiorku, łyżka sezamu, ew. łyżka czarnego sezamu lub czarnuszki, ostry sos

Instrukcje

1
Piekarnik nagrzewamy do 200°C (góra-dół).
2
Bataty myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Nie obieramy, ale odkrajamy zniszczone, zdrewniałe elementy skórki. Bataty przekrajamy wzdłuż. W środku polewamy delikatnie oliwą (około 1 łyżeczka na batata), po czym z powrotem zamykamy/składamy bataty. Bataty wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1h albo dłużej (duże bataty 1,5h), do momentu, kiedy środek będzie miękki.
3
Upieczone, miękkie w środku bataty wyjmujemy z piekarnika. Wnętrza batatów rozdrabniamy za pomocą widelca (nie naruszając skórek), aby w środku każdej połówki otrzymać batatową papkę.
4
Awokado kroimy na kawałki, kimchi siekamy drobniej, zwłaszcza jeśli ma większa kawałki kapusty. Rozdrobnione awokado i kimchi wykładamy na połówki batatów, możemy je podociskać widelcem i wymieszać nieco z batatową papką. Wierzch polewamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem, sezamem (i ewentualnie czarnuszką) i posiekanym szczypiorkiem, można dodatkowo polać ostrym sosem. Serwujemy na ciepło albo na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode