Kasza jaglana z fasolą, papryką i brokułem
Domowy, pełen dobroci obiad: kasza, warzywa i strączki. To nie jest danie z kategorii „sexy”. Ale jest niebywale praktyczne, pyszne za sprawą przypraw, tuli brzuszek od środka. Ja po takich lepiochach z kaszami zawsze czuję, że przybywa mi punktów w kategorii zdrowie :).
Szukasz innych zdrowych obiadów z kaszą? Zrób kaszę gryczaną z ciecierzycą i jarmużem, kaszę jaglaną z cukinią i suszonymi pomidorkami, lub kaszę jaglaną z brukselką i dynią, albo nadziej kaszą i upiecz paprykę albo bakłażana.
Składniki
- 300g kaszy jaglanej
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 brokuł (500g)
- 2 papryki
- 1 cebula (czerwona lub żółta)
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ⅓-½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- 5 łyżek oleju do smażenia
- 1 łyżka musztardy (można pominąć)
- 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)
Instrukcje
-
Kaszę gotujemy 15 minut. Odsączoną na sitku kaszę wsypujemy z powrotem do garnka, dodajemy do niej łyżkę oliwy/oleju, ½ łyżeczki kurkumy, łyżkę musztardy, opcjonalnie płatki drożdżowe i mieszamy.
-
Warzywa myjemy i kroimy: brokuła na różyczki, a następnie na malutkie kawałki. Paprykę w kostkę. Cebulę w kosteczkę. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę.
-
Na dużej patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia. Wrzucamy cebulę, smażymy 1 minutę. Dolewamy 2 łyżki oleju i dorzucamy brokuła, smażymy mieszając przez około 5 minut. Po tym czasie dolewamy 2 łyżki oleju, dorzucamy paprykę i czosnek, smażymy kolejne 5 minut.
-
Na patelnię wlewamy sos sojowy, wsypujemy przyprawy: paprykę słodką, wędzoną i ostrą, przyprawę curry, oregano i bazylię, pieprz i sól, mieszamy. Wlewamy ok. ⅔ szklanki wody, mieszamy i dusimy przez 3-4 minuty. Sprawdzamy, czy brokuł jest odpowiednio miękki.
-
Mieszamy kaszę z usmażonymi warzywami. Podając danie możemy je posypać sezamem/czarnuszką i szczypiorkiem/bazylią/natką pietruszki. Smacznego i na zdrowie!