Kasza jaglana z fasolą, papryką i brokułem

Kategorie specjalne

Domowy, pełen dobroci obiad: kasza, warzywa i strączki. To nie jest danie z kategorii „sexy”. Ale jest niebywale praktyczne, pyszne za sprawą przypraw, tuli brzuszek od środka. Ja po takich lepiochach z kaszami zawsze czuję, że przybywa mi punktów w kategorii zdrowie :).

Szukasz innych zdrowych obiadów z kaszą? Zrób kaszę gryczaną z ciecierzycą i jarmużem, kaszę jaglaną z cukinią i suszonymi pomidorkami, lub kaszę jaglaną z brukselką i dynią, albo nadziej kaszą i upiecz paprykę albo bakłażana.

Porcje 4-5
Czas przygotowania 30 min

Składniki

  • 300g kaszy jaglanej
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 brokuł (500g)
  • 2 papryki
  • 1 cebula (czerwona lub żółta)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ⅓-½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • 1 łyżka musztardy (można pominąć)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć)

Instrukcje

  • Kaszę gotujemy 15 minut. Odsączoną na sitku kaszę wsypujemy z powrotem do garnka, dodajemy do niej łyżkę oliwy/oleju, ½ łyżeczki kurkumy, łyżkę musztardy, opcjonalnie płatki drożdżowe i mieszamy.
  • Warzywa myjemy i kroimy: brokuła na różyczki, a następnie na malutkie kawałki. Paprykę w kostkę. Cebulę w kosteczkę. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę.
  • Na dużej patelni na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju do smażenia. Wrzucamy cebulę, smażymy 1 minutę. Dolewamy 2 łyżki oleju i dorzucamy brokuła, smażymy mieszając przez około 5 minut. Po tym czasie dolewamy 2 łyżki oleju, dorzucamy paprykę i czosnek, smażymy kolejne 5 minut.
  • Na patelnię wlewamy sos sojowy, wsypujemy przyprawy: paprykę słodką, wędzoną i ostrą, przyprawę curry, oregano i bazylię, pieprz i sól, mieszamy. Wlewamy ok. ⅔ szklanki wody, mieszamy i dusimy przez 3-4 minuty. Sprawdzamy, czy brokuł jest odpowiednio miękki.
  • Mieszamy kaszę z usmażonymi warzywami. Podając danie możemy je posypać sezamem/czarnuszką i szczypiorkiem/bazylią/natką pietruszki. Smacznego i na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close