udostępnij
cookmode
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kasza jaglana z brukselką i dynią

Mam do tego przepisu sentyment, bo powstał w czasie, kiedy w mojej głowie kiełkowała myśl o założeniu bloga kulinarnego. Popełniłam to danie i pomyślałam – to jest tak dobre, i tak pełne warzyw, że grzechem będzie się nie puścić tego w świat.

Trwa akurat sezon na brukselkę. Jeśli komuś z Was brukselka przywodzi na myśl obiadową traumą z dzieciństwa, ten przepis to zmieni!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

500-600g brukselki
½ małej dyni (piżmowa, hokkaido albo olbrzymia) około 500-600g - lub 2 średnie bataty
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g suchej kaszy jaglanej (2 woreczki lub 1 czubata szklanka)
½ typowego słoika pomidorów suszonych w zalewie (8-10 połówek pomidorów)
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki chilli w proszku lub 2 łyżeczki sosu sriracha (można dać mniej lub pominąć)
2-3 łyżki sosu sojowego (można zastąpić ½ łyżeczki wędzonej papryki albo 2 łyżkami musztardy)
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju (może być olej z suszonych pomidorów)
do podania: ½-1 pęczek szczypiorku, 2 garści pestek dyni

Instrukcje

1
Kaszę jaglaną płuczemy na drobnym sitku, gotujemy i odsączamy z wody (15-18 minut).
2
Przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w pióra, dynię (odmiany hokkaido nie trzeba obierać, pozostałe - tak) w niewielką (1,5-2,5cm) kostkę, brukselki obieramy ze zniszczonych liści, odkrawamy najtwardszą część łodyżek i kroimy na połówki.
3
Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy 3 łyżki oleju (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali), wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 minuty.
4
Na patelnię dorzucamy dynię, smażymy 3 minuty mieszając. Następnie dodajemy brukselkę, w razie potrzeby dolewamy łyżkę oleju, smażymy około 7 minut.
5
Czosnek kroimy w cienkie plasterki, kosteczkę lub przeciskamy przez praskę, dodajemy na patelnię.
6
Dodajemy wszystkie przyprawy, sos sojowy oraz suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki, mieszamy.
7
Sprawdzamy stopień miękkości dyni i brukselki - jeśli są zbyt twarde, patelnię z daniem trzymamy jeszcze kilka minut na niewielkim ogniu do uzyskania pożądanej miękkości, mieszając co jakiś czas zawartością. Jeśli warzywa przywierają do dna - można dodać kilka łyżek wody.
8
Na patelnię dodajemy ugotowaną i odsączoną z wody kaszę jaglaną, mieszamy. Danie podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i ewentualnie dodatkowo pestkami dyni. Smacznego!
Kategorie:
    • Andy
    • 29 grudnia 2019
    Odpowiedz

    Dziękuję, bardzo fajny przepis, trochę zmodyfikowalem ale zasada ta sama, polecam 🙂

      • mlenarciak
      • 29 grudnia 2019
      Odpowiedz

      Miło mi słyszeć! Eksperymenty i modyfikacje to najprzyjemniejsza część gotowania 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Warzywizm
Zamknij Cookmode