udostępnij
cookmode

Papryki zapiekane z kaszą jaglaną i tofu
Ten przepis zrodził się z sentymentu za paprykami zapiekanymi z jajkiem/serem. Chciałam, żeby danie było zbilansowane, stąd oprócz papryk mamy tu kaszę jaglaną (dostarcza węglowodanów) i tofu (dostarcza białka). Lekko serowy posmak uzyskujemy dzięki płatkom drożdżowym, a smak umami może też dodać opcjonalny dodatek starych na tarce pieczarek.
Na lżejszy posiłek wystarczą same papryki, na bardziej syty – papryki podajemy z chlebem z chrupiącą skórką umoczonym w oliwie.

Składniki
5-6 papryk (ok. 1kg)
150g kaszy jaglanej
1 kostka tofu (180g)
opcjonalnie: 3-4 pieczarki
4 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
⅓-½ ostrej papryki w proszku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
4-5 łyżek oliwy
½ natki pietruszki
opcjonalnie: 2-3 łyżki orzeszków piniowych (albo pestek dyni/słonecznika)
Instrukcje
1
Kaszę jaglaną gotujemy około 20 minut, do miękkości, ma być dobrze ugotowana i kleista.
2
Ugotowaną kaszę jaglaną mieszamy z pokruszonym w dłoniach tofu. Dodajemy posiekaną oliwę, płatki drożdżowe, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy: bazylię, oregano, paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz. Opcjonalnie do masy można dodać starte na grubych oczkach tarki pieczarki (ja dałam 2 starte pieczarki do połowy masy, a połowę pozostawiłam bez pieczarek).
3
Papryki myjemy i kroimy w poprzek, tak aby dało się je położyć na boku na blaszce do pieczenia. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, delikatnie smarujemy łyżką oleju. Układamy połówki papryki, a następnie nadziewamy je masą. Posypujemy orzeszkami piniowymi/pestkami dyni lub słonecznika.
4
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 45 minut.
5
Zapiekane papryki smakują dobrze na gorąco, a także po przestudzeniu. Polecam je zajadać z miękkim chlebem z chrupiącą skórką umoczonym w oliwie.