Makaron z sosem bakłażanowo-pomidorowym

Kategorie specjalne

,

Szybki, prosty do przygotowania makaron w sosie z bakłażana, pomidorów z puszki i tofu. Pokrojonego niedbale bakłażana wystarczy podsmażyć do zarumienienia wraz z cebulą. Następnie wlać pomidory z puszki i dodać przyprawy. A na koniec sos zblendować z kostką tofu i wymieszać z makaronem.

Porcje 3
Czas przygotowania 25 min

Składniki

  • 250g makaronu (polecam pełnoziarnisty, np. penne albo spaghetti)
  • 1 nieduży bakłażan (ok. 270g) albo ¾ większego
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
  • 1 kostka tofu wędzonego lub naturalnego (180-200g)
  • 1 niewielka cebula lub ½ większej (u mnie czerwona, żółta też będzie ok.)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, bazylii, oregano, ostrej papryki (ostatniej może być mniej)
  • sok z ⅓ cytryny
  • 4-5 łyżek płatków drożdżowych
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki oliwy
  • do podania: listki bazylii lub posiekana natka pietruszki

Instrukcje

  • Cebulę kroimy w kostkę. Bakłażana także. Na patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, smażymy 1 minutę. Dolewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy bakłażana. Przez chwilę go nie mieszamy, niech zarumieni się z jednej strony. Po 1 minucie mieszamy. Bakłażana smażymy około 6 minut, mieszając co jakiś czas.

    Makaron z sosem bakłażanowo-pomidorowym

  • Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub drobno pokrojony) czosnek oraz przyprawy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy, zmniejszamy moc palnika i dusimy sos przez 3-4 minuty.

    Makaron z sosem bakłażanowo-pomidorowym

  • Sos przelewamy do średniego garnka lub naczynia do blendowania. Dodajemy pokruszone niedbale tofu, sok z cytryny, oliwę i ewentualnie ostrą paprykę/chili. Blendujemy przez chwilę pulsacyjnie - można nie blendować sosu na gładko, tylko pozostawić kawałki bakłażana i tofu.
  • Makaron mieszamy z sosem. Polecam podawać go ze świeżą bazylią lub posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

    Makaron z sosem bakłażanowo-pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close