Makaron z sosem bakłażanowo-pomidorowym
Szybki, prosty do przygotowania makaron w sosie z bakłażana, pomidorów z puszki i tofu. Pokrojonego niedbale bakłażana wystarczy podsmażyć do zarumienienia wraz z cebulą. Następnie wlać pomidory z puszki i dodać przyprawy. A na koniec sos zblendować z kostką tofu i wymieszać z makaronem.
Składniki
- 250g makaronu (polecam pełnoziarnisty, np. penne albo spaghetti)
- 1 nieduży bakłażan (ok. 270g) albo ¾ większego
- 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego (można pominąć)
- 1 kostka tofu wędzonego lub naturalnego (180-200g)
- 1 niewielka cebula lub ½ większej (u mnie czerwona, żółta też będzie ok.)
- 2-3 ząbki czosnku
- po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, bazylii, oregano, ostrej papryki (ostatniej może być mniej)
- sok z ⅓ cytryny
- 4-5 łyżek płatków drożdżowych
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki oliwy
- do podania: listki bazylii lub posiekana natka pietruszki
Instrukcje
-
Cebulę kroimy w kostkę. Bakłażana także. Na patelni rozgrzewamy na średniej mocy palnika 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, smażymy 1 minutę. Dolewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy bakłażana. Przez chwilę go nie mieszamy, niech zarumieni się z jednej strony. Po 1 minucie mieszamy. Bakłażana smażymy około 6 minut, mieszając co jakiś czas.
-
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
-
Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub drobno pokrojony) czosnek oraz przyprawy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy, zmniejszamy moc palnika i dusimy sos przez 3-4 minuty.
-
Sos przelewamy do średniego garnka lub naczynia do blendowania. Dodajemy pokruszone niedbale tofu, sok z cytryny, oliwę i ewentualnie ostrą paprykę/chili. Blendujemy przez chwilę pulsacyjnie - można nie blendować sosu na gładko, tylko pozostawić kawałki bakłażana i tofu.
-
Makaron mieszamy z sosem. Polecam podawać go ze świeżą bazylią lub posiekaną natką pietruszki. Smacznego!