Bąbelkowe placuszki z ciecierzycą
Urocze, „bąbelkowe” wegańskie placki. Pełne ciecierzycy, z cebulą i natką pietruszki. Na samodzielne danie albo białkowy element obiadu.
Przygotowując masę na placki użyłam zwykłej mąki pszennej. Świetnie sprawdzi się też mąka z ciecierzycy (która zwiększy ilość białka w plackach). Placki podałam z sosem majo-chili oraz z sałatką.
Smacznego!
Składniki
- 200-240g ciecierzycy (½ słoika lub 1 puszka)
- ¼-½ cebuli (polecam czerwoną)
- 1-2 ząbki czosnku
- ½ natki pietruszki
- ½ szklanki mąki pszennej lub z ciecierzycy
- ½ szklanki wody
- po ½ łyżeczki: kminu rzymskiego, curry
- po ⅓ łyżeczki: ostrej papryki, soli, pieprzu
- ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowego)
- do podania: posiekana natka pietruszki, sezam, płatki chili, opcjonalny sos - 2 łyżki wegańskiego majonezu i 1 łyżka srirachy
Instrukcje
-
Ciecierzycę opłukujemy z zalewy (zalewę, czyli aquafabę, warto zostawić i użyć np. do zrobienia wegańskiego majonezu albo brownie, polecam wygoogle’ować), osuszamy.
-
Czerwoną cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę (albo siekamy drobno), natkę pietruszki siekamy.
-
W miseczce mieszamy mąkę (ja użyłam pszennej, ale świetnie sprawdzi się też mąka z ciecierzycy) z wodą, przyprawami i proszkiem do pieczenia, mieszamy do uzyskania ciasta/masy. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, większość natki pietruszki (troszkę warto zostawić do dekoracji) oraz ciecierzycę, mieszamy.
-
Na patelni na średniej mocy palnika (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) rozgrzewamy 3 łyżki oleju do smażenia. Na olej kładziemy po 1 łyżce masy na placuszki z ciecierzycą. Smażymy 2 minuty, za pomocą dwóch łopatek kuchennych każdego placuszka przekładamy na drugą stronę i dosmażamy kolejne 2 minuty, zdejmujemy z palnika.
-
Placuszki można podawać w roli głównej, z sosem i sałatką. Albo jako składnik białkowy obiadu - z ziemniaczkami i warzywami. Smacznego!