Zupa buraczano-kokosowa

Danie

,

Kategorie specjalne

Zupa krem z azjatyckim twistem. Słodkawa, a zarazem ostra, zadziorna. Dzięki bogactwu smaków nie wymaga użycia bulionu jako bazy.

Porcje 4
Czas przygotowania 75 min

Składniki

  • 3 dość duże (lub 5 mniejszych) upieczone buraki obrane ze skórki albo ugotowane buraki
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4cm kawałek korzenia imbiru
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia (np. rzepakowy)
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej (lub w ziarenkach rozratej w moździerzu)
  • po ½-1 łyżeczki: soli, pieprzu
  • 1 ½-2 szklanki wody
  • sok z ½ cytryny
  • opcjonalnie: szczypta cynamonu
  • do podania (do wyboru): sok z cytryny/limonki, natka pietruszki, płatki migdałowe lub pestki, świeża kolendra, sos balsamiczny, oliwa

Instrukcje

  • Pieczenie buraków: umyte buraki bez obierania owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w 180-200 stopniach C 1-1 ½ godziny do miękkości (sprawdzamy nakłuwając buraka przez folię widelcem). Po wystudzeniu buraki obieramy ze skórki. Pieczenie to najlepsze, co możecie zafundować burakom (i zresztą wielu innym warzywom, np. kalafiorowi), żeby cieszyć się ich głębokim, słodkawym smakiem, ale jeśli ten krok zniechęca Cię do zrobienia tej zupy, możesz w zamian kupić (albo samodzielnie ugotować) 500g buraków.
  • Czosnek i imbir obieramy, imbir ścieramy na tarce, a czosnek kroimy na plasterki. W garnku na średnim gazie rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i imbir, mieszamy przez kilkanaście sekund pilnując, żeby się nie przypaliły. Po minucie dodajemy pokrojone w plastry lub kostkę buraki, a następnie kolendrę, chilli, sól i pieprz i mieszamy.
  • Wlewamy mleczko kokosowe oraz wodę, gotujemy na małej mocy palnika przez 10 minut. Dolewamy sok z cytryny i blendujemy zupę na krem.
  • Najlepszym towarzystwem dla zupy jest według mnie świeża, zielona kolendra. Choć można dodatkowo posypać ją czarnuszką (albo sezamem), płatkami migdałów czy pestkami dyni. Zamiast kolendry, użyć natki pietruszki. Chlusnąć oliwą lub octem balsamicznym. Smacznego!

    Zupa buraczano-kokosowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close