Makaron z warzywami w sosie pomidorowo-śmietanowym
Pomysł na wegański sos do makaronu. Warzywa i czerwona soczewica w kremowym, delikatnym sosie pomidorowo-śmietanowym.
Składniki
- 350g makaronu (u mnie orkiszowy pełnoziarnisty)
- 160-170g czerwonej soczewicy (⅓ standardowego 500g opakowania) lub inne strączki lub tofu
- 2 papryki
- 1 mały bakłażan (albo ½ większego, albo cukinia lub inne warzywo)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 500ml passaty pomidorowej
- 250ml śmietanki sojowej, owsianej lub kokosowej
- po 1 łyżeczce: słodkiej papryki, wędzonej papryki, ziół prowansalskich
- po ½ łyżeczki: ostrej papryki w proszku, bazylii, soli, pieprzu
- 6 łyżek oleju do smażenia
- do podania: posiekana natka pietruszki lub świeża bazylia
Instrukcje
-
Warzywa kroimy: cebulę w kosteczkę, marchewkę w cieniutkie plasterki, bakłażana w kostkę, paprykę w kostkę.
-
Makaron gotujemy według instrukcji. Gotujemy też soczewicę na niewielkim gazie- uważając, by jej nie rozgotować, około 12 minut.
-
Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzewamy 2 łyżki oleju do smażenia. Wrzucamy bakłażana i marchewkę, rozkładając je równomiernie po patelni. Smażymy 2-3 minuty, po czym mieszamy, dolewamy 2 łyżki oliwy i znów zostawiamy do podsmażenia na 2-3 minuty.
-
Warzywa zgarniamy na boki patelni, robiąc miejsce pośrodku. Wlewamy 1 łyżkę oleju na środek i wrzucamy cebulę, smażymy 2 minuty. Ponownie zgarniamy warzywa na boki, wlewamy na środek 1 łyżkę oleju i wsypujemy paprykę. Smażymy 5 minut, mieszając co jakiś czas. Sprawdzamy, czy warzywa są miękkie i w razie potrzeby smażymy jeszcze przez kilka minut.
-
Do warzyw wsypujemy przyprawy i mieszamy. Wlewamy passatę pomidorową oraz śmietankę roślinną. Zagotowujemy i dusimy (może być pod przykryciem, wówczas zmniejszamy moc palnika) przez 3 minuty. Dodajemy soczewicę i mieszamy z sosem.
-
Sos podajemy z makaronem. Danie można z wierzchu posypać posiekaną natką pietruszki lub bazylią.