Zupa marchewkowo-kokosowa

Danie

,

Kategorie specjalne

Nie ma to jak porządna, rozgrzewająca przyprawami zupka w zimie. Szczególnie, kiedy talerz z zupą wygląda na stole jak wielkie słońce!

Żeby łatwiej się zmobilizować do przyrządzenia zup i przyspieszyć proces ich przygotowania, polecam zrobić na zapas mnóstwo bulionu warzywnego (np. z tego przepisu) i zamrozić go w czystych, wyparzonych słoikach lub trzymać w lodówce do 2 tygodni.

Porcje 5
Czas przygotowania 40 min

Składniki

  • 700g marchwi
  • 1-2 niewielkie ziemniaki (można pominąć)
  • 1 cebula
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 cm korzeń imbiru (1 łyżka startego na tarce)
  • ok. 3 cm kawałek papryczki chili lub ⅓-½ chili w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy (dla podkręcenia koloru, można pominąć)
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1l bulionu (może być 50%-50% bulion-woda)
  • do podania: czarnuszka, sezam, pieczywo, oliwa

Instrukcje

  • Warzywa kroimy: cebula w pióra, obrane marchew i ziemniaka w plasterki lub kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy na średnim ogniu (u mnie szóstka w 9-stopniowej skali) olej, wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 minuty. Dodajemy przyprawy, mieszamy.
  • Dodajemy pokrojone marchew i ziemniaka, mieszamy i dusimy przez 5 minut.
  • Wlewamy bulion (lub miks bulionu i wody), zagotowujemy. Gotujemy 15-20 min do miękkości warzyw (im drobniej pokrojone tym szybciej zmiękną).
  • Dodajemy mleczko kokosowe (3-4 łyżki stałej części mleczka można zostawić do dekoracji) i blendujemy.
  • Podajemy z łyżką mleczka kokosowego, posypaną czarnuszką lub sezamem, z pieczywem umoczonym w oliwie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
Close